ONU: Septembrie, luna în care au fost înregistrate cele mai multe decese în rândul civililor din Yemen - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,4172miercuri 27 mai 2020

ONU: Septembrie, luna în care au fost înregistrate cele mai multe decese în rândul civililor din Yemen

de A.Z. Luni, 21 octombrie 2019, 3:21
- a A+
Imagine
Septembrie a fost luna în care s-au înregistrat cele mai multe decese în rândul civililor în Yemen, anul acesta, însă violențele au scăzut recent și există motive de speranță, potrivit oficialilor ONU, scrie New York Post .


Reprezentantul ONU, Martin Griffiths, a avertizat Consiliul de Securitate că, totuși, aceste semne de optimism sunt "foarte fragile". El a menționat reducerea recentă a violențelor din nordul Yemenului, controlată în principal de forțe rebele, "situația volatilă" din sud și "o stare de spirit generoasă a părților implicate", care a inclus și eliberarea unor prizonieri, precum și permiterea accesului unor nave petroliere în portul principal din Hodeida.

"Aceste semne poate sunt mici într-o perioadă terifiantă, dar este ceva ce putem cultiva", a spus Griffiths, printr-un video, din capitala saudită Riad.

Șeful pentru acțiuni umanitare al ONU, Mark Lowcock a spus consiliului că "septembrie a fost cea mai letală lună pentru civili de anul acesta, rapoartele arătând că 388 de civili au fost uciși sau răniți în timpul conflictului". "Acest lucru înseamnă o medie de 13 oameni pe zi", a adăugat el.

Lowcock a pomenit unele dintre exemplele cele mai macabre, printre care uciderea a patru copii într-o explozie sau a 22 de civili aflați într-o moschee și într-o casă, în urma unui raid aerian.

Conflictul din Yemen a început în 2014, când capitala Sanaa a fost ocupată de rebeli Houthi Shiite, susținuți de regimul iranian. O coaliție condusă de guvernul saudit s-a aliat cu guvernul recunoscut internațional din Yemen și luptă cu rebelii din 2015. Acest conflict a ucis mii de civili și a creat cea mai gravă criză umanitară din lume, lăsând milioane de oameni fără hrană și acces la îngrijiri medicale.

"Deși situația legată de violențe este un pic mai bună", a afirmat Lowcock, "există în continuare peste 30 de linii de front active".


823 de afisari


Niciun comentariu
comenteaza
Cookie Settings