Poliția din Hong Kong a tras cu gaz lacrimogen în protestatarii ce au răspuns cu cocktailui Molotov în timpul unei manifestații neaprobate la care au participat zeci de mii de oameni. Protestul a adus haos pe străzile orașului, sute de magazine fiind distruse, fiind luate la țintă și băncile chineze și stațiile de metrou, transmite Reuters.

Hong KongFoto: Captura YouTube

După două săptămâni de calm relativ, această manifestație masivă arată că efortul pro-democrație nu a rămas fără sprijin popular și că nucleul dur al protestatarilor va continua să se bată cu forțele de ordine.

Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare în secția de poliție Tsim Sha Tsui după ce agenții din interior au tras cu gaz lacrimogen pentru dispersarea demonstranților de pe stradă.

Poliția a folosit mai multe tunuri cu apă contra protestatarilor, trăgând și jeturi cu lichid colorat în mulțime pentru a-i identifica ulterior pe manifestanți.

Tunurile cu apă au fost folosite mai mult decât în cazul protestelor anterioare, iar mulți dintre cei loviți au început să tușească, ceea ce arată că în apa fusese amestecată și o substanță iritantă.

Pe măsură ce scutierii avansau, manifestanții se repliau către următoarea baricadă, spre deosebire de protestele trecute, când rămâneau pe loc să se bată cu polițiștii, aruncând cu sticle incendiare și cărămizi.

Pe traseul marșului, protestatarii au devalizat stații de metrou și sute de magazine, aruncând produsele dinăuntru în stradă. Ma multe sedii de bănci chineze au fost și ele luate la țintă de manifestanți.

Poliția a declarat că marșul de duminică este ilegal din cauza pericolului pentru siguranța publică. Protestatarii, de la tineri studenți la pensionari, mulți folosind umbrele pentru a nu fi identificați prin camerele de supraveghere, riscă să fie arestați pentru participare.