Premierul britanic Boris Johnson a cerut sâmbătă seară o amânare a Brexitului, într-o scrisoare adresată Bruxelles-ului, dar pe care nu și-a pus semnătura, dorind să-și arate în acest fel opoziția sa față de orice întârziere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută în mod normal pentru 31 octombrie, scrie AFP.

Boris JohnsonFoto: AGERPRES

UPDATE 01.00: Downing Street: Boris Johnson n-a semnat scrisoarea cu solicitarea de amânare a Brexitului

Premierul britanic Boris Johnson n-a semnat scrisoarea ce a fost adresată Uniunii Europene și prin care se cere amânarea Brexitului, a informat sâmbătă seară o sursă din cadrul Guvernului de la Londra, potrivit AFP.

Boris Johnson a trimis în schimb o a doua scrisoare, semnată, în care precizează că el nu doreşte această amânare, pe care a fost constrâns legal să o solicite după ce parlamentarii britanici au decis sâmbătă să amâne votul lor asupra acordului de Brexit încheiat între Londra şi Bruxelles.

În final, o a treia scrisoare a fost scrisă de ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, pentru a preciza că cea prin care se cere o amânare a fost trimisă doar pentru a se conforma legii.

  • Legea care îl obligă pe Boris Johnson să ceară amânarea Brexit
  • Legea care îl constrânge pe premierul Boris Johnson să ceară această prelungire a termenului pentru Brexit a fost botezată „Benn Act”, după numele laburistului Hillary Benn (opoziție), care a prezentat-o spre adoptare Camerei Comunelor, scrie AFP.
  • Aceasta stipulează că, dacă niciun acord de ieșire din UE nu este aprobat de Parlamentul britanic până pe 19 octombrie, premierul trebuie să ceară o amânare a Brexitului, prevăzut pentru 31 octombrie, până pe 31 ianuarie 2020. „Scopul acestei legi este de a garanta că Regatul Unit nu iese din Uniunea Europeană fără acord”, a explicat Hillary Benn.
  • Boris Johnson a sperat să o evite prezentând spre aprobare Parlamentului, sâmbătă, noul său acord de Brexit pe care l-a obținut, în pofida tuturor așteptărilor, săptămâna aceasta la Bruxelles.
  • Însă parlamentarii au adoptat un amendament - așa-numitul amendament „Letwin” - care le permite să-și amâne votul asupra acestui acord, ei preferând de fapt să se pronunțe doar după adoptarea tuturor legilor de punere în aplicare a acordului.
  • În absența unui acord de Brexit aprobat de Camera Comunelor în această sâmbătă, 19 octombrie, legea „Benn Act” a fost astfel declanșată, iar Boris Johnson e constrâns să o aplice. Pentru ca amânarea să fie efectivă, celelalte 27 de state membre UE trebuie să o aprobe în unanimitate.

UPDATE 00.45: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, anunță că a primit din partea Londrei cererea de amânare a Brexitului.

„Voi începe de-acum consultările cu liderii UE privind modalitatea de a reacţiona”, a adăugat Donald Tusk, într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE23.15:Boris Johnson i-a dat asigurări lui Donald Tusk că o scrisoare urmează să-i fie trimisă chiar sâmbătă seară pentru a i se face cunoscută cererea Londrei privind o nouă amânare a Brexitului, prevăzut în mod normal pentru 31 octombrie, a informat pentru AFP o sursă europeană.

„Premierul (Johnson, n.r.) a confirmat că scrisoarea va fi trimisă lui Donald Tusk astăzi (sâmbătă)”, a declarat această sursă europeană, potrivit AFP.

„Donald Tusk, pe această bază, va începe o serie de consultări cu liderii celor 27 cu privire la modalitatea de a reacționa. Asta ar putea dura câteva zile”, a adăugat sursa citată.

Anterior, Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, a informat că a avut o discuție telefonică cu premierul britanic Boris Johnson, iar Uniunea Europeană aşteaptă scrisoarea Guvernului Marii Britanii privind solicitarea formală de amânare a Brexitului.

„În aşteptarea scrisorii. Tocmai am discutat cu premierul Boris Johnson despre situaţia generată de votul din Camera Comunelor”, a scris Donald Tusk într-un mesaj postat pe Twitter, potrivit Mediafax.

Conform unor surse de la Bruxelles, Uniunea Europeană este dispusă să acorde Marii Britanii o nouă amânare a Brexit, în contextul impasului politic de la Londra.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat la nivel public că nu va solicita amânarea Brexit, argumentând că săptămâna viitoare va încerca să obţină aprobarea Acordului de retragere din UE şi a legislaţiei aferente.

Pe de altă parte, Biroul premierului britanic a sugerat că va fi transmisă o solicitare formală de amânare a Brexitului. „Ne vom conforma legii”, a comunicat Downing Street.

Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat.

Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni, iar premierul Boris Johnson este obligat ca până cel târziu sâmbătă la ora 23.00 (24.00, ora Bruxellesului, duminică 1.00, ora României) să formuleze o solicitare oficială privind amânarea retragerii Marii Britanii din UE. Boris Johnson insistă că Brexitul se va produce pe 31 octombrie.

Citește și:

VIDEO O nouă lovitură pentru Boris Johnson: Parlamentul blochează acordul BREXIT / Premierul, forțat să ceară UE o amânare

VIDEO Johnson rămâne pe poziții: „Nu voi negocia nicio amânare a Brexit, nici legea nu mă obligă să fac acest lucru”

VIDEO Zeci de mii de oameni au manifestat la Londra: furioși în privința Brexit, ei cer un nou referendum