Peste o sută de universități din Marea Britanie, Olanda, Franța, Danemarca, Germania și Italia se află în acest weekend în București, la Târgul RIUF, pentru a-i convinge pe elevii români să aleagă experiența în străinătate. Experții de la universitățile străine spun că atunci când elevii aleg să studieze în străinătate trebuie să aleagă de fapt un stil de viață și să nu se îngrijoreze prea mult că nu știu mare lucru despre domeniul pe care îl vor studia.

Targ de universitati straineFoto: Hotnews

Unul dintre criteriile în funcție de care ar trebui ales programul de studiu este accesibilitatea, spune Charlotte Butler, lector la Universitatea Coventry din Marea Britanie.

”Unul dintre acestea este ca studentul să-și permită programul respectiv. Și în același timp să fie ușor de ajuns acolo, pentru că la un moment dat ei vor vrea să se întoarcă acasă. Dar cred că cel mai important este să aleagă domeniul care le place și să vină înainte să întâlnească profesorii și să vadă atmosfera de la universitate” a spus lectorul de la Universitatea Coventry.

La această universitate învață aproximativ 500 de români, iar reprezentanții universității spune că și acesta ar putea fi unul dintre criteriile pentru care să alegi o facultate, deoarece așa îți faci foarte repede prieteni și te intregezi ușor.

Foto: Charlotte Butler, lector la Universitatea Coventry

”În acelați timp, studenții trebuie să se uite în primul rând la cursurile pe care le vor urma, dar nu trebuie să-și facă griji dacă nu știu prea multe despre anumite domenii, pentru că ei vor învăța. Universitatea îi ajută să-și schimbe cursurile în primele trei săptămâni dacă văd că nu au ales ce le place. Pot alege altceva și în anul doi. Sigur că vor găsi ceea ce le place în cei patru ani de universitate”, a mai spus Charlotte Butler.

Michael Winn-Wiliams, profesor Universitatea din Greenwich, situată la Londra, spune că studenții trebuie să înțeleagă de la început că ei de fapt aleg un alt stil de viață prin alegerea universității.

”Nu trebuie să le fie frică să aleagă o universitate aflată la distanță. De exemplu, universitatea la care lucrez este la zece minute de centrul Londrei, unde ai parcuri frumoase, clădiri frumoase, suntem în apropierea Tamisei, și asta poate face ca studenții să învețe mai bine. Acest lucru face experiența învățării mult mai agreabilă, iar pentru că este agreabilă studenții muncesc mai mult. Deci studenții trebuie să știe că ei aleg de fapt un stil de viață”, a spus Michael Winn-Wiliams. Pentru a avea succes la universitate, studenții trebuie să învețe bine și să participe activ la cursuri.

Foto: Michael Winn-Wiliams, profesor Universitatea din Greenwich

”Studenții vin la facultate la înainte de începutul vieții lor profesionale, deci nu ar să se îngrijoreze dacă simt că nu au un talent pentru ceva anume, ei vor învăța. Noi nu alegem numai studenții care sunt buni la chimie, de exemplu, alegem și studenți care își arată interesul și care sunt dispuși să învețe mai mult”, a mai spus profesorul de la Universitatea din Greenwich, unde numărul studenților români ajunge la aproape 5.000.

La târgul universităților de la Sala Palatului sunt prezenți și alumni ai universităților expozante, așa cum este Dan Demeter, alumni Imperial College London. Acesta a urmat facultea de Computer Science și acum lucrează într-o firmă de ciber security din București.

Pentru el un criteriu important în alegerea universității este calitatea cursurilor oferite, cât de practice sau cât de teoretice sunt.

Foto: Dan Demeter, alumni Imperial College London

”Depinde foarte mult și de ce oportunități găsești. Din punctul meu de vedere în primul rând ar trebui să țină cont de calitata reasearch-ului, cât de mult reasearch fac departamentele respective. Al doilea lucru este cât de mare este numărul de studenți și, nu în utimul rând, ce cursuri oferă. E foarte important să se uite pe site-ul facultăților să vadă structura cursurilor, să vadă dacă este mai aplicat sau mai teoretic. În mare parte, la toate universitățile de top, cursurile sunt de calitate. Ideal ar fi să alegi ce-ți place, pentru că ideal ar fi să lucrezi pe domeniul terminat la facultate”, spune Dan Demeter.

Alexandru Ghiță, organizatorul târgului și consultant în educație, arată că dezvoltarea personală ar trebui să fie importantă atunci când alege faculattea ”Trebuie să te uiți ce poți să faci, ce joburi poți să ai în țara respectivă. După aia mai e un context de dezvoltare personală: e simplu sau e complicat? Una e să te duci într-o țară unde te poți integra ușor precum Olanda sau Anglia, și alta e să te duci în Corea sau Japonia, unde e cu totul altă cultură. Cu cât faci un efort mai mare cu atât crești tu mai mult”, a spus Alexandru Ghiță.

  • Care sunt criteriile elevilor atunci când aleg facultatea

Elevii români veniți în prima zi de târg au consultat zeci de oferte de la standurile universităților.

- ”Singurul criteriu al unui elev care vrea să meargă la facultate este să aleagă să facă ceea ce-i place sau în care crede că este bun. Dacă nu-și alege un domeniu care-i place nici performanță și nici nu o să avenseze în domeniul ăla”, spune Laura, elevă în clasa a XI-a.

- ”Eu mă iau după ce simt. Eu nu știu exact în ce domeniu vreau să urmez o facultate. Sunt mai indecis”, spune Alin, elev în clasa a XI-a

- ”Sunt foarte indecisă, am foarte multe alegeri, fie jurnalism, fie politehncă, fie film și tv. Dar în primul rând mă uit la cele mai bune facultăți, cele mai de renume, cele de unde au ieșit foarte mulți oameni de succes. Să aibă profesori foarte buni, care să promoveze și partea practică. Am observat că în România nu se face practică”, spune Andreea, elevă în clasa X-a

RIUF se va desfășura și duminică la Sala Palatului din București, dar apo se va muta la Cluj-Napoca (22 octombrie), Iaşi (24 octombrie) şi Constanţa (26 octombrie). Înscrierile se pot face online pe site-ul evenimentului www.riuf.ro.