​Sondele Viking au fost trimise pe solul marțian acum 40 de ani ca să exploreze planeta. Unul din experimente urmărea să găsească semne ale existenței vieții. Rezultatele au venit în 1976 și păreau să indice că se petrecea ceva pe suprafață. Gilbert V. Levin – inginer și inventator, care era investigatorul principal al experimentului – a scris acum un lung articol în care argumentează că acele descoperiri cuprindeau dovezi ale existenței vieții pe Marte, care au fost ignorate de NASA.

Carl Sagan cu modulul Viking 1Foto: NASA

„Pe 30 iulie 1976 au venit rezultatele inițiale de pe Marte”, a scris Levin în revista Scientific American. „Uimitor, erau pozitive. Pe măsură ce experimentul a progresat, un total de patru rezultate pozitive, verificate prin cinci controale diferite, au provenit de la navele gemene Viking aflate la 4.000 de mile una de cealaltă. Curbele de date semnalau detectarea de respirație microbiană pe Planeta Roșie. Curbele de pe Marte erau similare cu cele provenite de la teste pe soluri terestre. Se părea că găsisem răspunsul la întrebarea supremă”.

Dar experimentele NASA n-au reușit să găsească materie organică: dovada fizică a vieții, nu doar indicații de respirație microbiană. Ca urmare, NASA a tras concluzia că rezultatele experimentului proveneau de la o substanță care imita viața, nu era viața însăși. De atunci, NASA nu a mai efectuat un experiment similar, care să examineze dacă habitatul marțian poate fi un mediu potrivit pentru viață extraterestră.

Dar Levin argumentează că acele descoperiri chiar sugerează că există viață pe Marte. Și spune că NASA trebuie să continue cercetarea, deoarece poate exista o amenințare semnificativă la adresa vieții de pe Pământ. „NASA menține căutarea vieții extraterestre printre prioritățile sale”, a scris el. Pe 13 februarie 2019, administratorul NASA Jim Bridenstine a spus că am putea găsi viață microbiană pe Marte. „Națiunea noastră s-a angajat să trimită astronauți pe Marte. Orice formă de viață de acolo i-ar putea amenința, ca și pe noi după revenirea lor. Așa că problema vieții de pe Marte este de cea mai mare importanță”.

Revenind la dovezile vieții extraterestre, Levin a scris că experimentul său a găsit o serie întreagă de rezultate pozitive. Dar, mai presus de acestea, spune că nu a existat un experiment care să furnizeze o explicație alternativă pentru ele: „Care este dovada împotriva posibilității vieții pe Marte? Faptul uimitor este că nu există. Mai mult de atât, studii de laborator au dovedit că unele microorganisme terestre pot supraviețui și prospera pe Marte”.

În concluzie, el cere ca NASA să efectueze din nou același gen de experiment, trimițând o versiune modificată pe Marte cu următoarea misiune posibilă. Și a cerut ca oamenii de știință să fie convinși să examineze din nou rezultatele vechi de 40 de ani pentru a vedea dacă sunt cu adevărat dovezi ale vieții de pe Marte. „Un asemenea juriu obiectiv ar putea trage concluzia, la fel ca mine, că Viking a găsit viață. În orice împrejurare, studiul ar produce îndrumări importante pentru NASA în căutarea Sfântului Potir”. (The Independent)