Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că există un acord asupra Brexitului și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi cere să susțină acordul. Liderii europeni se reunesc în cadrul Consiliului European, la Bruxelles, în cursul zilei de joi și vineri. Anunțul nu a fost însă primit bine de Opoziția din Parlamentul de la Londra care a respins vechiul acord de mai multe ori.

Jean-Claude JunckerFoto: Agerpres

Declarații de presă susținute de Boris Johnson și Jean Claude Juncker

”Am decis că nu mai e nevoie de niciun fel de amânare. (...) Acordul nu este despre noi, ci despre oameni și pace. Voi continua discuțiile cu Boris pentru că vom începe imediat dezbaterile privind viitoarea relație dintre UK și UE după ce acordul va fi aprobat”, a spus Juncker.

La finalul declarațiilor, jurnaliștii acreditați au intervenit dorind să pună întrebări, dar au fost opriți imediat de președintele Comsiei Europene. ”Jean Claude este șeful”, a comentat și Boris Johnosn.

UPDATE 17.16: Președintele Klaus Iohannis a subliniat, înaintea Consiliului European, că ceea ce s-a convenit joi vizează strict problema irlandeză, restul acordului fiind neschimbat pentru cetățenii români, care au toate drepturile asigurate. Șeful statului a adăugat însă că rămâne de văzut dacă noua înțelegere va fi acceptată de Parlamentul de la Londra.

”Pentru românii din Marea Britanie înseamnă ce a însemnat și prima formă și ar fi foarte bine dacă de data aceasta am ajunge la o înțelegere care pe urmă se pune în practică. Vedeți că în Acord lucrurile care au fost negociate și acceptate de ambele părți nu s-au schimbat, ele au fost păstrate. Ceea ce s-a renegociat și s-a schimbat în unele părți este partea numită backstop, deci înțelegerea pe granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Sunt foarte bucuros că s-au făcut progrese semnificate. Evident, acum trebuie să vedem dacă reușim în Consiliu, și sunt optimist, să aprobăm Acordul, pe urmă să vedem dacă și la Londra se va găsi o aprobare pentru acest acord. Repet ce am mai spus, cea mai bună variantă ar fi un Brexit cu acord, care, în cazul nostru, pentru românii noștri din Marea Britanie ar însemna să le fie asigurate toate drepturile”, a precizat Iohannis.

UPDATE 17.06: Acordul este bun pentru oamenii și economiile din ambele tabere, a reacționat președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a mai spus că acesta respectă înțelegerea de la Belfast.

UPDATE 15.32: Premierul Irlandei Leo Varadkar a salutat acordul, precizând că acesta ar reprezenta unica soluție pentru Irlanda de Nord.

"Este bun pentru Irlanda și pentru Irlanda de Nord”, a transmis el, comentând că acesta protejează piața unică și nu afectează economia.

UPDATE 15.26: Noul acord ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie, potrivit unui draft de rezoluție a Consiliului European, consultat de Reuters.

UPDATE 15.16: Potrivit ultimelor informații, Parlamentul de la Londra ar urma să fie convocat sâmbătă pentru a se pronunța prin vot asupra acordului anunțat de premierul Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ceea ce reprezintă o excepție.

Din 1939 și până acum, Parlamentul britanic s-a reunit sâmbata doar de 4 ori, notează BBC News.

UPDATE 14.47: Liderii europeni au început să sosească la reuniunea Consiliului.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a salutat acordul, exprimând însă un optimism rezervat legat de ratificarea acestuia de către Parlamentul de la Londra și de cel european.

Donald Tusk a comentat și el sec că ”Un acord este mai bun decât lipsa unuia”.

UPDATE 14.05: Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a criticat și ea anunțul privind noul acord, avertizând că, din perspectiva sa, înțelegerea prefigurează un Brexit și mai dur.

Într-o serie de postări pe twitter, ea a spus: ”Pentru Scoția, acest acord ne scoate din UE, piața unică și uniunea vamală- ceea ce este împotriva voinței noastre”.

Ea a criticat faptul că Scoția va fi scoasă cu forța din UE și nu va avea niciun cuvânt de spus asupra relației viitoare. "Brexit ne-a arătat că singura modalitate de a ne decide propriul viitor este aceea de a deveni independenți”.

Puteți consulta AICI punctul de vedere al Comisiei Europene

UPDATE 14.04: Parlamentul de la Londra va dezbate vineri asupra noii înțelegeri, a anunțat Jacob Rees-Mogg, lider al Camerei Comunelor.

UPDATE 13.58: Potrivit noii înțelegeri legate de problema irlandeză:

  • Insula va rămâne aliniată unui set limitat de reguli ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că mărfurile vor fi verificate la intrarea pe insulă și nu la granița din interiorul insulei
  • Irlanda de Nord va rămâne parte a teritoriului vamal al Regatului Unit și va beneficia de politicile comerciale ale Marii Britanii, pe viitor. În același timp, va rămâne un punct de intrare pe piața unică a UE
  • Nu este încă clar ce se va întampla cu taxele -unul dintre punctele cheie pentru DUP. Barnier nu a explicat acest aspect, precizând doar că, ”în acest moment, am menținut integritatea pieței unice, satsifăcând în același timp doleanțele legitime ale Regatului Unit”
  • Odată la 4 ani, parlamentul din Irlanda de Nord va vota dacă menține sau nu prevederile acordului

UPDATE 13.24: Negociatorul șef al UE privind Brexitul, Michel Barnier, a precizat, într-o conferință de presă, că noul acord nu va fi ratificat de către Consiliul european astăzi.

Ceea ce poate face Consiliul este să își exprime poziția favorabilă față de noua variantă, insistând că este vorba despre un draft de acord.

El a subliniat că liderii din Consiliu nu își pot da acceptul formal asupra textului decât după ce Parlamentul european îl ratifică, adăugând că, în opinia sa, acest lucru se poate întâmpla până la 31 octombrie.

UPDATE 13.15: Liderul partidului laburist Jeremy Corbyn a reacționat negativ la anuțul făcut, precizând că noul acord pare a fi mai prost decât cel convenit de fostul premier Theresa May cu oficialii europeni, variantă respinsă de mai multe ori de Parlamentul de la Londra.

Corbyn spune că acordul va diviza și mai mult societatea și ar trebui respins (de Paralament-n.red), cerând referendum. ”Cea mai bună soluție pentru a clarifica problema Brexit este să lăsăm oamenii să aibă ultimul cuvânt la urne”.

UPDATE 13.12: Boris Johnson a transmis, pe twitter: ”Avem un nou acord excelent prin care vom prelua din nou controlul”.

În pofida anunțurilor făcute de Johnson și de Juncker, acest acord va trebui să fie aprobat atât de Parlamentul European, cât și de Parlamentul de la Londra.

Nord-irlandezii de la Partidul Unionist Democrat au anunțat însă că nu își schimbă poziția exprimată înaintea întrevederii dintre Juncker și premierul britanic și că nu susține înțelegerea.

Precizarea este importantă în contextul în care Boris Johnson depinde de voturile celor 10 parlamentari DUP pentru a obține votul Parlamentului de la Londra.

Anunțul lui Juncker a fost făcut după discuțiile pe care le-a avut cu premierul britanic Boris Johnson înaintea reuniunii Consiliului European.

”Acolo unde există voință, există și acord și avem unul! Este corect și echilibrat atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Regatul Unit și reprezintă o mărturie a angajamentului nostru de a găsi soluții. Recomand Consiliului European să susțină acordul”, a transmis președintele CE, după întrevederea cu premierul britanic.

Premierul Boris Johnson a discutat cu președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, înaintea summit-ului european. ”Fiecare minut și fiecare oră contează înaintea Consiliului European. Vrem un acord”, a transmis Juncker, prin intermediul purtătorului său de cuvânt Mina Andreeva.

Saga Brexit-ului, care a marcat scena politică de la Londra de mai bine de trei ani, va domina și agenda Consiliului European care se reunește joi, la Bruxelles, în condițiile în care au existat semnale că s-ar putea ajunge totuși la un ultim acord între britanici și liderii europeni.

Negocieri intense au avut loc pe tot parcursul zilei de miercuri cu scopul de a ajunge la un compromis rezonabil în privința Irlandei de Nord, principalul punct sensibil al discuțiilor legate de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, care ar trebui să se producă la 31 octombrie.

Boris Johnson a primit însă o lovitură de grație privind propunerea sa de acord Brexit chiar înainte de începerea reuniunii Consiliului European, Partidul Unionist Democrat (DUP) al nord-irlandezilor anunțând că nu susține varianta avansată de premier. În doar câteva minute de la anunțul DUP lira a mai înregistrat o nouă scădere de 0.5%, cursul ajung astfel la 1,2759 dolari.

Amenințarea unui ieșirii haotice, fără acord, a pus pe jar ambele tabere în cursul acesti luni, pe măsură ce termenul limită se apropie, însă aprobarea oricărui tip de înțelegere de către Parlamentul de la Londra reprezintă o provocare uriașă, așa cum s-a dovedit și cu fostul premier Theresa May.

Premierul Boris Johnson nu dispune de majoritate în Parlament, astfel încât încearcă să obțină o susținere din partea conservatorilor eurosceptici și a nord-irlandezilor de la DUP (Partidul Unionist Democratic), care deține 10 parlamentari. Aceștia doresc menținerea unei uniuni puternice în interiorul Marii Britanii.

Frustrarea este cea care domină ambele tabere: Johnson vrea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie, indiferent de ce se va întâmpla, în timp ce liderii de la Bruxelles s-au săturat efectiv de întreaga poveste, notează BBC News.

Uniunea Europeană a acceptat deja de două ori extinderea articolul 50 din tratatul european, respectiv o amânare a deznodământului, în speranța că Londra va reuși să se pună de acord cu privire la modul în care acest proces se va încheia, timp în care birtanicii și-au schimbat și guvernul și au ținut și alegeri europene.

Presiunea pentru ajungerea la un acord în aceste zile generează semne de alarmă. Astfel, oficialii europeni cred că o nouă amânare ar putea să aibă loc pentru a pune la punct detaliile juridice și tehnice, însă aceasta nu va fi mai mare de trei luni.

Boris Johnson a insistat asupra faptului că vrea ieșirea la 31 octombrie, însă guvernul său este obligat prin legea adoptată de Parlamentul britanic să ceară o nouă extindere a articolul 50 dincolo de sfârșitul lunii octombrie, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere cu UE, până la 19 octombrie, adică la Consiliul European. Amânarea ar putea să fie până la data de 31 ianuarie.

La reuniunea Consiliului European care va avea loc joi și vineri participă și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului va continua să susțină importanța asigurării unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană. În acest sens, Acordul de retragere reprezintă instrumentul cel mai eficient pentru limitarea impactului negativ al retragerii Marii Britanii din UE, garantarea drepturilor și oferirea de siguranță pentru cetățeni și mediul de afaceri.

”Acordul de retragere reprezintă un pas necesar înspre consolidarea încrederii între cele două părți și o garanție pentru asigurarea unor relații cât mai strânse între Uniune și Marea Britanie după Brexit", potrivit Administrației Prezidențiale.