Impactul bugetar al pensiilor, conform Guvernului, se va duce din 2-3% din PIB, în 5% în 2021 și 7% în 2022, susține Dan Bucșa, economistul-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.

Dan Bucsa, Lead CEE Economist_UniCredit Bank AGFoto: Hotnews

"Guvernul spune ca impatul va fi anulat de cresterea veniturilor bugetare. Dacă ne uitam la veniturile bugetare, ele scad în aproape toate componentele, cu excepția contribuțiilor asigurărilor sociale și TVA. Pe restul componentelor scad la procent din PIB. România e singura țară care nu reușește să îmbunătățească colectarea", a spus el.

  • Nu se vede o îmbunătățire a colectării. 6 ani pierduți. Nu s-a făcut nimic. Ăsta e adevărul, nimic.

"Dacă se face creșterea de pensii (40% n.r.), mi-e greu să cred că deficitul se duce sub 4% (anul viitor n.r.). Nu știu cine amână creșterea de pensii în an electoral. (...) S-ar putea să fie impact al agentiilor de rating. În prima pare a anului viitor e posaibil să vedem un prim downgrade pentru România", a afirmat Bucșa.

Potrivit acestuia, inflația de bază va fi destul de sus, mai ales dacă creșterea de pensii se face așa cum e programul.

"Eu cred că se face (creșterea de pensii de 40% n.r.). Vreau să văd cine nu o face. Scenariul meu de bază e că nu vom avea alegeri anticipate. Creșterea de pensii va fi făcută. Da, poate fi etapizată, dar cred că vor fi unii care abia așteaptă să zică: noi v-am promis 40%, nu 20%. Va fi complicat. Sunt alegeri în România", a mai afirmat el.

Sunt atâtea măsuri care pot să fie luate destul de repede, în ceea ce privește colectarea, care să aibă un impact imediat, că am putea să avem și surprize plăcute la sfârșitul anului viitor, spune el.

1. Poate impozitarea pensiilor speciale sau aproape a tuturor pensiilor.

2. Taxe vamale și evaziunea fiscală. Scanerele de la graniță sunt deja montate, trebuie să bage cineva în priză.

3. Foarte ușor ar fi de îmbunătățit colectarea TVA pentru că evaziunea în comerț este foarte mare, dar nu cred că se va face în an electoral.