Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat luni impunerea de sancțiuni împotriva liderilor de la Ankara, reintroducerea tarifelor vamale pentru oțelul turc și renunțarea la ideea încheierii unui acord comercial cu Ankara, ca răspuns la ofensiva Turciei din Siria, scrie Mediafax, citând France 24.

Erdogan si TrumpFoto: Captura Euronews

Anunțul lui Trump a venit după ce acesta a fost intens criticat în Statele Unite din cauza lipsei sale de reacție după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a decis declanșarea ofensivei în nordul Siriei.

„Sunt pregătit să distrug rapid economia Turciei dacă liderii turci vor continua să meargă pe acest drum periculos și distructiv”, a spus Trump. El a adăugat că a emis un ordin care prevede impunerea de sancțiuni unor actuali și foști oficiali, însă aceste sancțiuni nu vor intra în vigoare imediat.

Totodată, liderul de la Casa Albă a anunțat că a renunțat la discuțiile cu Turcia cu privire la semnarea unui acord comercial estimat la aproximativ 100 de miliarde de dolari. Trump a mai spus că va reintroduce tarife vamale de 50% pentru oțelul importat din Turcia, măsură luată anul trecut de către Washington pentru a obține eliberarea unui pastor american aflat în închisoare în Turcia, decizie care a contribuit la puternica devalorizare a lirei.

În luna mai a anului acesta, Donald Trump a redus tariful vamal la 25 de procente, același nivel cu cel impus altor parteneri comerciali, printre care și Uniunea Europeană. În condițiile situației din Siria, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a anunțat că va merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a le solicita aliaților NATO să ia măsuri în urma acțiunilor Turciei din țara vecină, acțiuni despre care acesta a spus că „au dus la eliberarea multor deținuți periculoși din cadrul Stat Islamic”.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut Turciei să înceteze rapid ofensiva militară antikurdă din Siria. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Turcia să dea dovadă de reţinere în ofensiva militară lansată în nordul şi nord-estul Siriei.

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.