Luni, un tribunal din Franța a pronunțat verdictul împotriva a două femei care aveau legături cu militanții islamiști și care au încercat, fără succes, să detoneze o bombă rudimentară atașată la o mașină, în fața catedralei Notre-Dame, în urmă cu trei ani, scrie Reuters, citând Le Figaro.

Notre Dame vazuta noapteaFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Cele două femei au fost condamnate la cel puțin 25 de ani de închisoare. Una dintre acestea a convins-o pe cealaltă să i se alăture în punerea în aplicare a acestui plan, prefăcându-se online că este un bărbat militant islamist care abia s-a întors din Siria și care căuta o soție, potrivit presei franceze.

Pe 4 septembie, 2016, la răsărit, poliția a descoperit un Peugeot 607 gri, fără numere de înmatriculare, încărcată cu 7 butelii de gaz și 3 canistre cu motorină, parcat pe o stradă din apropierea catedralei.

Analizând amprentele de la fața locului, două persoane au fost identificate - Ines Madani și Ornella Gilligman. Potrivit procurorilor, ele au parcat mașina după ce au trimis un video prin care revendicau atacul în numele lui Rachid Kassim, un membru francez al grupului Statului Islamic.

Tribunalul a condamnat-o pe Madani la 30 de ani de închisoare, cea care s-a dat drept bărbat online și pe Gilligman la 25 de ani. ​