Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu a mai respectat tradiţia şi a purtat o coroană mai uşoară, luni, la ceremonia de inaugurare a noii sesiuni anuale a Parlamentului de la Londra, în locul celebrei sale coroane de stat, mult mai grea, pe care suverana britanică a purtat-o de fiecare dată la acelaşi eveniment în ultimii 64 de ani, informează Agerpres citând DPA.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Captura BBC

Imperial State Crown (Coroana Imperială de Stat), încrustată cu aproape 3.000 de diamante, a fost plasată pe o masă aflată în proximitatea tronului pe care era aşezată regina, care a susţinut un discurs oficial prin care a anunţat programul politic al prim-ministrului Boris Johnson.

Suverana britanică, în vârstă de 93 de ani, a purtat mult mai uşoara Diamond Diadem (Diadema cu Diamante), cunoscută şi sub numele de "Diadema George IV", în timp ce a rostit acel discurs rămânând aşezată pe tron. Ea a fost însoţită de fiul ei cel mare şi moştenitorul tronului britanic, prinţul Charles, în vârstă de 70 de ani.

Regina a purtat în trecut diadema când se deplasa spre ceremonia de deschidere a noii sesiuni parlamentare, dar şi spre diverse alte evenimente oficiale ale casei regale.

Într-un documentar difuzat de BBC anul trecut, regina Elisabeta a II-a a spus că Imperial State Crown, care are o greutate de 1,3 kilograme, este "foarte greoaie".

Coroana a fost realizată cu ocazia încoronării tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1937, şi a fost purtată de Elisabeta a II-a la propria ei încoronare, dar şi la toate cele 64 de ceremonii precedente de inaugurare a sesiunilor parlamentare de la Londra.

Coroana Imperială de Stat conţine 2.868 de diamante, dar şi safire, smaralde şi câteva sute de perle.

Diadema, realizată pentru încoronarea regelui George al IV-lea în 1821, are doar 1.333 de diamante, potrivit Royal Collection Trust.