​Alimente în valoare de 400 miliarde de dolari sunt pierdute înainte de a ajunge în magazine. Aproximativ 14% din producția mondială de alimente, echivalentul a aproximativ 400 miliarde dolari, este pierdută între recoltare și comercializare, iar Asia Centrală și de Sud, America de Nord și Europa sunt responsabile pentru cea mai mare parte a pierderilor, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Potrivit FAO, o mai bună stocare la rece și o infrastructură îmbunătățită ar ajuta la reducerea pierderilor de alimente, ceea ce ar stimula productivitatea economiei mondiale și ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră, scrie Profit.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Românii renunță la mașini. Explozie a comerțului cu alte mijloace de deplasare. Comerţul cu autovehicule şi motociclete a înregistrat un avans anual important, în primele opt luni ale anului în curs. Principala componentă care a determinat acest avans nu sunt însă autoturismele, ci alte vehicule, în cazul cărora comerțul a înregistrat o explozie de peste o treime. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut pe serie brută cu 7,3% în primele opt luni ale anului 2019 comparativ cu perioada similară din 2018, tot pe creştere fiind şi volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei care a avansat cu 13,4%, potrivit Capital.ro.

Moştenirea lăsată de PSD viitorului guvern: finalizarea a peste 500 kilometri de autostradă, proiecte de 6 miliarde euro. Autostrăzile, "cartoful fierbinte" al oricărui partid care vine la putere, însumează la momentul actual proiecte de şase miliarde de euro, lansate la licitaţie pentru construcție sau aflate deja în derulare. Iată lista celor 545 de kilometri de autostradă lăsaţi moştenire de PSD spre a fi construiţi şi finalizaţi de viitoarele guverne. Peste 500 de kilometri de autostradă, cu o valoare estimată de 28 miliarde de lei (aproape 6 miliarde de euro). Aşa arată "moştenirea grea" lăsată de Executivul demis pentru cei care vor veni la Palatul Victoria, se arată în articolul Economica.net.

Cădere cu 15% a industriei prelucrătoare în august. Rezultatul industriei prelucrătoare a fost mai slab cu 14,8% în august 2019 față de luna precedentă și s-a situat cu 7% sub valoarea din aceeași lună a anului precedent. Potrivit datelor publicate de INS, rezultatul de ansamblu al sectorului industrial după primele 8 luni a coborât la -1,6% pe seria brută și -1,9% pe cea ajustată sezonier. Practic, tendința tot mai pronunțată de scădere a activității din industrie din ultimele luni s-a suprapus peste perioada de concedii, astfel încât s-a ajuns într-o situație destul de problematică pentru economia națională, confruntată deja cu scăderea ritmului de creștere (4,7% pe primul semestru) în raport cu obiectivul de 5,5% fixat pentru acest an, conform Curs de Guvernare.

Bucuresti rămâne pe primul loc in topul destinațiilor turistice din Europa cu cel mai mare potențial de dezvoltare. Pentru al doilea an consecutiv, Bucuresti se află in topul destinațiilor din Europa cu cel mai mare potențial de dezvoltare, conform Indexului Global Mastercard de Destinații Urbane 2019, studiu care oferă o analiza semnificativă despre turismul urban si despre comportamentul turiștilor din ultimii 10 ani. Potrivit rezultatelor studiului, Bucuresti înregistrează un procent de 10,3% în ceea ce privește potențialul de dezvoltare, în rândul orașelor din Europa, notează Wall-Street.ro.

Bugetarii vor putea opta pentru vouchere de vacanță în perioada de extrasezon turistic. Ministerul Turismului a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care programul de acordare a voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul public este extins până în 2025. Totodată, este legiferată o categorie specială de vouchere, cu valoare mai mare, care vor putea fi utilizate doar în perioadele de extrasezon turistic, adică aprilie-mai și octombrie-noiembrie. Potrivit proiectului, voucherele de vacanță vor putea fi utilizate în continuare pe întreaga durată a anului și vor avea valoarea de 1.450 de lei, conform Libertatea.

Bugetul zilnic al României. Cât investim, cât dăm pe salarii și ce dobânzi plătim bancherilor. În primele 8 luni ale anului, la bugetul general consolidat de stat, s-au înregistat venituri totale de 999 milioane de lei pe zi. În aceeași perioadă, cheltuielile zilnice totale din bugetul statului sunt cu 84 de milioane de lei mai mari, respectiv de 1,08 miliarde de lei, conform execuției bugetare pe primele opt luni din 2019, publicată de Ministerul Finanțelor Publice. Cea mai mare sursă de venit a statului este taxa pe consum (TVA), din care încasează 169 de milioane de lei zilnic. De cealaltă parte, cea mai mare cheltuială este cea legată de „factura socială”, respectiv plata pensiilor, precum și a ajutoarelor și beneficilor sociale, pentru care statul achită zilnic 307,5 milioane de lei, scrie Știrile Pro Tv.