Mii de manifestanți catalani pro-independență au ieșit, luni, în stradă și au încercat să paralizeze aeroportul din Barcelona, după condamnarea la închisoare a nouă lideri separatiști. Ciocniri violente au izbucnit la aeroport între poliție și protestatari, turbulențele ducând la perturbarea traficului aerian, peste 100 de zboruri fiind anulate. Miile de manifestanți au continuat să protesteze în stradă, până seara târziu, în centrul Barcelonei.

Proteste la BarcelonaFoto: Captură video El Pais

Manifestanții au vrut să blocheze aeroportul El Prat din Barcelona în semn de protest față de condamnarea a nouă politicieni catalani pro-independență la pedepse cuprinse între 9 și 13 ani de închisoare, pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei prin referendumul din octombrie 2017.

De la anunțul privind condamnarea liderilor catalani, mii de persoane au ieșit în stradă, ca mai apoi să se adune, la apelul unei platforme online numite „Tsunami democratic”, la aeroportul din oraș, pentru a-l bloca. Poliția antirevoltă a intervenit de mai multe ori asupra manifestanților, după ce aceștia au încercat să pătrundă în terminal și au aruncat cu pietre și pubele.

UPDATE 00.45: Poliția a arestat un manifestant, iar 75 de persoane au fost rănite în timpul protestelor, potrivit serviciilor de urgență de la aeroport, care n-au oferit însă detalii privind gravitatea acestor răni.

Cel puțin 110 curse aeriene au fost anulate, conform Autorității spaniole pentru administrarea aeroporturilor (Aena), în timp ce călătorii au fost nevoiți să-și lase mașinile pe autostradă și să ajungă la terminal pe jos, cu bagajele.

În întreaga regiune, al cărei guvern este în continuare controlat de independentiști, militanţii separatişti au blocat luni șosele și linii de cale ferată.

UPDATE 23.30: Mii de persoane protestează la această oră în centrul Barcelonei

Foto: Captură video El Pais

UPDATE: Potrivit serviciilor de urgență, 37 de persoane au fost rănire în urma ciocnirilor dintre poliție și manifestanți, 34 dintre acestea la aeroport.

De asemenea, traficul aerian a fost serios perturbat, cel puțin 108 zboruri fiind anulate, potrivit autorităţilor aeroportuare.

Poliția a șarjat, în mai multe rânduri, protestatarii independentiști adunați luni în apropiere de intrarea în aeroportul din Barcelona, a relatat un corespondent AFP aflat la fața locului.

Reuters scrie la rândul său despre imagini video ce-i arată pe polițiști folosind bastoanele împotriva unora dintre demonstanți, unii dintre ei cu glugi trase pe cap și fețe mascate, care răspundeau împingând și îmbrâncind forțele de ordine.

Un purtător de cuvânt al poliției regionale catalane a confirmat că forțele de ordine au intervenit pentru a respinge „persoanele care încercau să spargă cordonul de poliție”.

Mii de oameni sunt adunați în fața aeroportului, iar câteva zeci sunt strânși în unul din holurile de acces spre aeroport.

Autoritățile aeroportuare au informat că cel puțin 20 de curse aeriene au fost anulate din cauza protestelor.

Curtea supremă din Spania a condamnat luni nouă separatiști catalani la pedepse cu închisoarea între 9 și 13 ani pentru rolul lor în tentativa de obținere a independenței din 2017.

Pe lângă cei nouă, găsiți vinovați de infracțiunea de revoltă, alți trei au fost declarați vinovați de nesupunere, dar nu au primit pedepse cu închisoarea.

Toți separatiștii judecați au fost achitați pentru cea mai gravă acuzație, cea de rebeliune.

Cea mai mare pedeapsă în acest dosar privind declararea independenței și referendumul din 2017 a primit-o fostul vice-lider catalan Oriol Junqueras, condamnat la 13 ani de închisoare.