​Comunicațiile nu vor mai avea un minister separat în noul Guvern PNL, actualul Minister al Comunicațiilor (MCSI) urmând a fi comasat cel mai probabil cu Transporturile, au declarat luni pentru HotNews.ro surse apropiate formării noului guvern. În prezent, Ministerul Comunicațiilor realizează politica Guvernului în domeniul comunicațiilor electronice și a serviciilor poștale, un sector care a generat venituri de 20 miliarde de lei anul trecut.

ComunicatiiFoto: Hotnews

Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere. HotNews.ro a scris duminică, 13 octombrie, ce discuții erau la acel moment. Noile informații obținute de HotNews.ro luni, 14 octombrie, arată că nu va mai exista un minister separat pentru sectorul Comunicațiilor.

Ministerul Comunicațiilor (MCSI) reprezintă statul în companiile la care este acționar - Poșta Română, SNR (Radiocom) și Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), și coordonează activitatea Institutului Național de Cercetare în Informatică (ICI) - care gestionează domeniile de internet .ro, precum și a CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică).

  • Ce ministere ar fi urmat să fie comasate conform informațiilor de duminică, 13 octombrie

Surse liberale au declarat duminică, 13 octombrie, pentru HotNews.ro că la Ministerul Afacerilor Externe ar urma să fie comasate Afacerile Europene și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru acesta din urmă se discută chiar transformarea sa în departament în subordinea primului ministru sau trecerea la SGG.

Cercetarea si Inovarea ar urma să treacă la Ministerul Educației, alături de Tineret și Sport. În cazul din urmă, se ia în calcul chiar desființarea ministerului.

De asemenea, Ministerul Economiei ar urma să se unească cu cele ale Economiei, Mediului de afaceri și Turismului. Pentru a evita infringementul prin încălcarea obligației de separare a activităților de producție și transport în sectorul energetic, liberalii iau în calcul trecerea Transgaz și Transelectrica la Ministerul Finanțelor.

Lista ministerelor așa cum era discutată duminică, 13 octombrie:

1. Ministerul Afacerilor Externe ( se comasează Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cel al Românilor de pretutindeni)

2. Ministerul Afacerilor Interne

3. Ministerul Apărării Naționale

4. Ministerul Finanțelor ( preia Transgaz și Transelectrica de la Energie)

5. Ministerul Economiei ( se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul)

6. Ministerul Dezvoltării

7. Ministerul Justiției

8. Ministerul Agriculturii

9. Ministerul Muncii

10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor)

11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului)

12. Ministerul Fondurilor Europene

13. Ministerul Comunicațiilor

14. Ministerul Transporturilor

15. Ministerul Culturii

16. Ministerul Sănătății

Premierul PNL, funcție pentru care este propus Ludovic Orban, ar urma să fie desemnat de președintele Klaus Iohannis, cel mai probabil, marți.

  • Piața comunicațiilor electronice și a serviciilor poștale în 2018

Potrivit datelor raportate către ANCOM de furnizorii activi pe piața comunicațiilor electronice din România, veniturile totale obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice au ajuns la 16,1 miliarde de lei, în crestere cu 1,3%. Exprimată în euro, valoarea pieței de comunicații electronice a fost de 3,5 miliarde de euro în 2018.

Valoarea totală a pieței serviciilor poștale realizată în anul 2018 a fost de 3,2 miliarde lei, cu 13% mai mult față de 2017.