Un ziar norvegian a raportat săptămâna aceasta că țara nu va cumpăra programul de apărare antirachete susţinut de SUA și NATO, scrie Rador, citând Free West Media.

Sediul NATO - Room 1Foto: Hotnews

După "o evaluare mai amplă a politicii de securitate" a guvernului norvegian, acesta a anunțat că nu va include achiziția de senzori sau rachete antibalistice din SUA, a informat săptămâna aceasta ziarul Klassekampen.

Cu toate acestea, Norvegia își va spori în mod semnificativ bugetul de apărare pentru 2020, dată fiind activitatea militară sporită a ţării în Arctica. Înaintea unei întâlniri între oficialii ruși și norvegieni în orașul nordic Kirkenes, pentru a sărbători modul în care fosta Uniune Sovietică a eliberat provincia Finnmark de ocupația germană nazistă în 1944, oficialii guvernamentali norvegieni au făcut această concesie vecinilor lor. Norvegia a fost presată de SUA și NATO pentru a evalua și accepta interceptorii care ar identifica orice rachete îndreptându-se spre ea, dar Federația Rusă consideră că programul american de apărare antirachetă este folosit ca o provocare.

Evaluarea a prezentat în mod clar o dilemă pentru Norvegia, care s-a găsit într-o presiune din ce în ce mai mare între cel mai mare aliat al său - SUA - și vecina sa din nord, Rusia. Sistemul de apărare antirachetă va fi instalat atât în România, cât și în Polonia, conducând eforturile est-europene de a-şi spori capacitățile de apărare antiaeriană și antirachetă.

Cele două țări au colaborat strâns cu NATO pentru a găzdui armament fabricat de SUA. Polonia ar putea obține rachete Patriot până în 2022, deoarece Varșovia își propune să consolideze legăturile cu SUA, ca parte a programului de modernizare militară 2013-2022, de 36 de miliarde de dolari, aflat în curs.

În aprilie 2015, Ministerul Apărării din Polonia a declarat că a ales rachetele Patriot de la Raytheon, în locul interceptorului Aster 30 fabricat de consorțiul MBDA și Thales. Atât Polonia, cât și România vor găzdui, de asemenea, elemente ale programului Aegis Ashore, componenta terestră a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis (BMD).

"Sistemul terestru este proiectat pentru a fi demontabil pentru a sprijini desfăşurarea la nivel mondial. În plus față de Aegis BMD maritim, Aegis Ashore face parte din fazele II și III ale FASE Adaptive Approach (PAA)", potrivit site-ului web al Agenției de Apărare Antirachetă din SUA.

În România, Aegis Ashore va fi desfăşurat la baza aeriană de la Deveselu, în sud-vestul României. Ministrul de Externe al Rusiei va vizita Norvegia mai târziu în această lună, pentru a marca 75 de ani de la eliberarea Finnmark, când soldații sovietici au trecut de granița nordică a Norvegiei ocupate și au forțat forțele germane naziste să se retragă. Locuitorii regiunii Finnmark rămân recunoscători și vor să se aibă bine cu vecinii ruși.

La ceremoniile de eliberare vor participa regele Harald V, premierul Erna Solberg și ministrul norvegian de Externe, Ine Eriksen Søreide.