Amprentele arhitecților francezi și nemți din capitala României. Cum s-au construit cele mai frumoase parcuri din București. Karl Fr. Wilhelm Meyer s-a ocupat de parcul Cismigiu, cel mai vechi din capitală, iar Friedrich Rebhuhn a supravegheat atent lucrările de la parcul Regele Mihai, fost Herăstrău, cel mai mare din oraș. Parcul Cișmigiu – 30.000 de arbori românești și plante ornamentale de la Viena La începutul secolului al 19-lea, aici se afla o dumbravă cu un lac format de izvoarele naturale. Era menţionat sub numele de „Balta lui Dura neguţătorul”, scrie Libertatea.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Greşeala Occidentului care se poate dovedi mortală. Efectele pot afecta grav şi România. Din comoditate sau din neştiinţă, foarte mulţi responsabili politici au subestimat sau, în cel mai bun caz, au încercat să minimalizeze importanţa enormă a problemei „luptătorilor străini“ plecaţi, în primul rând din fanatism apoi, posibil, şi din oarecare motive financiare, să lupte pentru cauza Marelui Jihad în cadrul grupărilor înarmate de care a dispus Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIS), notează Adevărul.

Cum s-au transformat promisele spitale regionale în spitale pentru nepoții noștri. Deşi a existat posibilitatea de a suplimenta fondurile europene pentru spitale, Bucureştiul nu a cerut niciun cent. Și acum, suma este tot cea stabilită în 2015. Şi asta arată clar cum puterea de la Bucureşti a vrut să evite fondurile europene și controlul pe care îl implică folosirea banilor europeni. A fost tot timpul aruncată soluția parteneriatului public-privat, care era foarte avantajoasă din perspectiva intereselor - alegerea firmei nu trebuia justificată și nici preţul, potrivit Digi24.

Profesoara care ar merge la muncă și fără să fie plătită: „Elevii nu au o problemă nici cu materiile, nici cu temele. Știți ce vor? Îmi spun așa: Ne dorim să avem profesori cu chef”. Ana-Maria Rusu ar merge la muncă și fără să fie plătită: „Eu vin cu drag la școală”. Este profesoară de Educaţie Muzicală la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny” și Colegiul Național „Unirea” din Focșani. Iar asta nu ar fi nimic. Elevii săi participă cu mare bucurie la orele ei, relatează Republica.

Partidele au primit de la buget peste 4 milioane de euro în octombrie. Autoritatea Electorală Permamentă a anunțat, duminică că au fost virate partidelor politice, pentru prima decadă a lunii octombrie, subvenții în valoare totală de 21.051.600 de lei, adica peste 4 milioane de euro. PSD a primit subvenție în valoare de 11.979.329 de lei, PNL a primit suma de 5.488.477 de lei, USR - 1.614.012 lei, ALDE - 1.192.977 lei, PMP - 776.804 de lei, scrie Radio România Liberă.

Protest al viitorilor medici la Cluj după amânarea examenului de rezidențiat. ”Pentru că nu putem sta cu mâinile-n sân să așteptăm și pentru că timp de învățat este, ne vedem în Piața Unirii din Cluj-Napoca să atragem atenția că este inadmisibla bătaia de joc a celor din conducerea României”, au anunțat organizatorii protestului. Data nou propusă riscă să sufere o nouă amânare, lucru care nouă absolvenților ni se pare jignitor și un afront adus muncii depuse de fiecare din noi în toți acești ani de studiu, nefăcând nimic altceva decât să destabilizeze atât psihicul nostrul, cât și pregătirea acestui examen deosebit de important”, scrie Actual de Cluj.

SRI se reorganizează: structuri regionale, în locul celor județene. Antidot pentru baroni locali. În oraşele astea mai mici toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi, de cele mai multe ori, se acţionează pe principiul «nu pot să-i fac rău unuia care mi-a fost coleg de liceu sau prieten de joacă». Ideal ar fi să se facă pasul următor şi ca şefi de direcţii regionale să fie aduşi ofiţeri din cu totul altă zonă geografică. Atunci legăturile se vor rupe definitiv, notează Newsweek.

Un fenomen ciudat se întâmplă de zeci de ani pe litoralul românesc. Cel putin 20% dintre turiștii care vin la mare aleg cazarea la negru. Și nu doar pe litoral se petrece acest fenomen, ci în toată România. Tocmai de aceea, nicio instituție din țara noastră nu este în stare să anunțe cifrele reale privind numărul turiștilor români sau străini care ne vizitează. Mai grav este că și atunci când ne raportăm la alte state din Uniunea Europeană apărem pe ultimele locuri, deși hotelierii și cei care au afaceri în domeniul turismului nu cred în aceste raportări, conform Republica.