Traian Băsescu a afirmat, în contextul cazului din Caracal și a problemei traficului de persoane, că a fost o mare greșeală desființarea serviciului „Doi și-un sfert”, precizând că SRI ar trebuie să acționeze, chiar dacă nu are prevăzut în lege acest lucru, scrie Mediafax.

Traian BasescuFoto: Hotnews

„Au fost rețele demantelate de trafic de persoane, de trafic de droguri, dar eu cred că odată cu scoaterea «doi și-un sfert» și SRI, acum o fac mult mai liber și mai necontrolat. (...) Acum nu toate structurile mai au în prioritate acest lucru. Faptul că nu mai e «Doi și un sfert», faptul că SRI nu mai are voie să se implice în cercetare, în culegere de informații, e adevărat că dacă citești legea SRI nu găsești acolo având atribuții în demantelarea lor. Nu s-a pus nimic în loc. Acum sunt libere și a luat amploare afacerea”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seara, la România Tv.

Fostul președinte a mai spus că problema traficului de minore a ajuns la o limită inacceptabilă, iar SRI ar trebui să acționeze în astfel de situații, deoarece nu există altă instituție care să aibă capacitatea de a culege informații cum este Serviciul Român de Informații.

„E clar că s-a ajuns la o limită inacceptabilă a traficului de minore. Eu nu spun că 100% sunt luate cu forța. Sunt și unele care probabil se mai duc de bunăvoie. Trebuie luate măsuri la care instituțiile pot contribui. Legea spune, Constituția te obligă să protejezi cetățenii români și în baza asta, chiar dacă nu îi scrie în lege SRI-ului că trebuie se ocupă de traficul de carne vie, trebuie să se ocupe. Nu avem altă instituție care să aibă capacitatea de a culege informații cum este SRI. Nu mai există «Doi și-un sfert». Eu spun asta de când l-a desființat Cioloș, că este o mare greșeală desființarea «Doi și-un sfert»”, a conchis Băsescu.