Statele Unite sunt pregătite să evacueze aproximativ 1.000 de militari din nordul Siriei, a spus șeful Pentagonului, Mark Esper, în timp ce forțele turce și aliații au cucerit duminică orașul de graniță Tell Abyad, unde Ankara a lansat o ofensivă împotriva miliției kurde. De asemenea, autoritățile kurde au anunțat că 800 de apropiați ai ISIS au evadat din închisorile păzite de forțele kurde.Peste 150 de persoane au murit, inclusiv 50 de civili, iar aproape 130.000 de oameni au fost evacuați. De asemenea, ar fi fost ucis și un politician kurd. Președintele turc Tayyip Erdogan spune că știrile despre evadările străinilor afiliați ISIS sunt ”dezinformări”.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 20.50: Armata siriană a început să își mobilizeze trupele în nordul Siriei pentru a ”înfrunta agresiunea turcă” pe teritoriul sirian, a spus duminică o agenție de stat de știri, relatează Reuters.

UPDATE 19.40: Președintele turc Tayyip Erdogan a negat adevărul știrilor potrivit cărora străini afiliați ISIS au evadat din închisori în nordul Siriei ca rezultat al ofensivei Turciei, în regiune. Acesta a spus că aceste știri sunt ”dezinformări”.

UPDATE 19.15: Erdogan: Embargourile asupra vânzării de arme nu vor face Turcia să dea înapoi / Suntem toţi aliaţi în NATO sau grupul terorist a fost acceptat în NATO fără ştirea mea?

Câțiva militari au părăsit postul din orașul Ain Issa din Nordul Siriei din cauza îngrijorărilor cu privire la o invazie reușită, au spus pentru Reuters doi oficiali ai Apărării Americane, asta după ce Mark Esper, șeful Pentagonului, a anunțat că va retrage 1.000 de soldați americani din nordul Siriei la ordinul lui Donald Trump.

Forțele Turciei și aliații au cucerit, în același timp, orașul de graniță Tell Abyad, cel mai mare oraș cucerit de până acum de când Turcia a lansat ofensiva, a anunțat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, citat de AFP.

Observatorul a adăugat că singura țintă majoră care mai rămâne de preluat în faza inițială este orașul Ras al-Ain.

Se pare că între persoanele ucise se află în și un politician kurd, care a făcut SUA să reacționeze și să spună că știrea este ”extrem de tulburătoare, reflectând destabilizarea din nordul Siriei de la începerea ostilităților”.

Familiile jihadiștilor francezi cer guvernului francez să îi repatrieze pe ei și pe copiii lor ”de urgență”, după ce aceștia au evadat din închisoare.

”Înainte ca situația să se înrăutățească, înainte să fie uciși sau răniți copii inocenți, înainte ca prizonierii străini să se disperseze în haosul sirian, guvernul francez și guvernele europene trebuie să reacționeze și să reacționeze în conformitate cu dreptul umanitar internațional și cu principiile fundamentale privind protecția copiilor”, a scris într-un comunicat ”Colectivul familiilor unite”.

Franța își exprimă îngrijorarea după evadarea acestor familii și cere Ankarei să pună capăt pe cât de repede posibil ofensiva împotriva kurzilor.

”În mod evident suntem îngrijorați cu privire la ce s-ar putea întâmpla și de aceea vrem ca Turcia (...) să oprească pe cât de repede posibil intervenția începută, pe care evident am condamnat-o”, a spsu Sibeth Ndiaye, purtătoarea de cuvânt a guvernului francez.

Citește și:

Criza din Siria: În jur de 785 de străini afiliați ISIS au evadat din închisori. Kurzii anunță că au pierdut 104 militari în luptele cu turcii -UPDATE