Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că ALDE va susține în Parlament un Guvern PNL cu câteva condiții, între care "reformele" din justiție și menținerea cotei unice de impozitare. Tăriceanu, un susținător declarat al controversatei secții de anchetare a magistraților, spune că nu vrea "reîntoarcerea la o republică a procurorilor".

TariceanuFoto: InquamPhotos / George Călin

Tăriceanu a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă la Sibiu, că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că ALDE va susține condiționat în Parlament, fără să dea un cec în alb, un guvern bazat pe PNL și condus de un premier PNL.

"Avem câteva condiții la care în momentul de față reflectăm și pe care le vom prezenta viitorului premier, atunci când va veni să facem discuțiile legate de votul pe care presupun că și-l dorește și de care are nevoie pentru desemnarea ca prim-ministru”, a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.

Întrebat care sunt aceste condiții, liderul ALDE a răspuns că una dintre ele este legată de menținerea cotei unice de impozitare, "care a adus avantaje importante pentru economia românească, pentru întreprinzători și pentru salariați”.

"Am mai spus un lucru, că nu vom accepta ca reformele care s-au făcut în domeniul justiției și care au permis în recâștigarea independenței judecătorilor să fie amenințate. Nu vreau să ne reîntoarcem la o republică a procurorilor, nu vreau să ne reîntoarcem la o Românie care este condusă din nou prin protocoale secrete între serviciile de informații - procuror și alte componente ale Justiției”, a declarat Tăriceanu.

El a adăugat că acestea nu sunt singurele condiții ale ALDE.