Parlamentarii olandezi au votat în unanimitate în favoarea iniţierii unei investigaţii cu privire la implicarea Ucrainei în prăbuşirea zborului MH17 în Donbas, în iulie 2014 - a anunţat, miercuri, parlamentarul creștin-democrat Chris van Dam. "Anchetarea faptului că spațiul aerian din Ucraina nu a fost închis este aprobată cu unanimitate de voturi" - a scris politicianul pe Twitter, potrivit Rador.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Inițiativa de a lansa o anchetă în cazul Ucrainei a fost anunțată săptămâna trecută, însă ministrul olandez de externe, Stef Blok, a avertizat ulterior cu privire la posibile dificultăți cu care s-ar putea confrunta grupul de experți, deoarece, în opinia sa, ar fi necesară o cooperare şi o deschidere nu numai din partea Ucrainei, ci și a Rusiei.

Potrivit publicaţiei Evropeiska Pravda, ambasadorul ucrainean în Olanda, Vsevolod Cenţov, a declarat recent că apelul parlamentarilor olandezi privind necesitatea de a investiga "rolul Ucrainei" în doborârea zborului MH17 în Donbas distrage atenţia de la ancheta aflată în desfăşurare cu privire la cei care se fac vinovaţi de tragedia aerienă. În plus, potrivit diplomatului, Ucraina cooperează cu anchetatorii.

"Nu avem nimic de ascuns" - a subliniat ambasadorul ucrainean în Olanda, adăugând că Guvernul Ucrainei este întotdeauna gata să ofere informații. Amintim că, pe 17 iulie 2014, un avion aparţinând companiei Malaysian Airlines, care opera zborul MH17 de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia), a fost doborât deasupra regiunii est-ucrainene Doneţk (pe teritoriul controlat de rebelii pro-ruşi).

Toate cele 298 de persoane aflate la bord au decedat. Cauzele acestei tragedii aeriene sunt cercetate de o echipă internaţională de investigaţie comună (Joint Investigation Team - JIT), condusă de Olanda şi formată din anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina. Pe 19 iunie 2019, JIT a anunţat că patru suspecţi (trei ruşi şi un ucrainean) urmează să fie judecaţi, în martie 2020, în Olanda, în legătură cu rolul pe care l-au jucat în doborârea zborului MH17 cu o rachetă rusească de tip "Buk".

Astfel, au fost emise mandate de arestare pe numele celor trei suspecţi ruşi, Serghei Dubinski, Oleg Pulatov, Igor Ghirkin şi a ucraineanului Leonid Harcenko. Aceştia sunt suspectaţi că au transportat din Rusia în Ucraina racheta de tip "Buk" cu care a fost doborât avionul aparţinând companiei "Malaysia Airlines". În calitate de suspect mai figurează Vladimir Ţemah, fost ofițer al forțelor de apărare aeriană ale separatiştilor din Donețk.

Acesta a fost reţinut de serviciile speciale ucrainene la sfârşitul lunii iunie, însă a fost eliberat la începutul lunii septembrie, în cadrul unui important schimb de prizonieri desfăşurate între Ucraina şi Rusia.