Consiliul Superior al Magistraturii o acuză pe Ana Birchal de „dezinformare” și de „alegații intenționat eronate cu scopul exclusiv al decredibilizării activității” CSM, într-un comunicat care nu este din nou asumat de cei 7 magistrați care au boicotat numirea Adinei Florea la Secția specială și care spun că nu au fost consultați sau informați.

Lia SavoneaFoto: Captura video

În cursul dimineții, ministrul Justiției, Ana Birchall, a somat CSM să trimită în regim de urgență punctul de vedere al instituției legat de raportul GRECO și a acuzat-o pe Lia Savonea că a "uzurpat" atribuțiile Ministerului Justiției, transmițând direct în Senat propunerile pentru Legea ANI.

CSM a postat miercuri seara pe Facebook un comunicat în care vorbește despre „dezinformările ministrului justiției”.

Comunicatul de presă este transmis în numele CSM, însă cei 7 magistrați care au boicotat numirea Adinei Florea la Secția specială nu au fost consultați sau informați, a declarat pentru HotNews.ro judecătoarea Andreea Chiș.

Cei 7 membri ai CSM care se delimitează sunt judecătorii Andrea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan și procurorii Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban și Nicolae Andrei Solomon.

În acest comunicat, CSM argumentează că prin lege are prerogativa de a formula propuneri legislative, „de care a uzat dintotdeauna în scopul îmbunătățirii cadrului normativ necesar bunei desfășurări a activității judecătorilor și procurorilor”.

„Drept urmare, afirmațiile ministrului justiției, Ana Birchall, sunt contrazise de prevederi cuprinse în Legea nr. 317/2004, alegația acesteia, astfel cum a fost expusă, fiind intenționat eronată cu scopul exclusiv al decredibilizării activității Consiliului Superior al Magistraturii.

În ceea ce privește întârzierea transmiterii poziției privind cele două rapoarte GRECO, reamintim opiniei publice imposibilitatea dezbaterii acestei lucrări care figurează pe ordinea de zi a Plenului CSM, aflat la a V-a ședință la care cvorumul nu a putut fi întrunit din cauza absenței unor membri”, potrivit comunicatului CSM.

Miercuri dimineață, cei 7 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii i-au cerut președintelui CSM, Lia Savonea, să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu înregistrările apărute în spațiul public în care premierul Viorica Dăncilă spune la o ședință cu parlamentarii PSD că mizele moțiunii de cenzură sunt "legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor". Ei consideră că prin aceste afirmații Viorica Dăncilă "ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti" și demonstrează că Guvernul şi-a arogat competenţa constituţională a autorităţii judecătoreşti.

Asupra acestei solicitări CSM nu a postat încă un punct de vedere.