Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat marți o solicitare a Complexului Energetic Oltenia de modificare a licenței pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice și termice în cogenerare pe care aceasta o deține, deoarece două grupuri din CET Brăila au fost declarate indisponibile. ANRE efectuează o analiză în vederea identificării diferenţelor dintre puterea instalată şi cea disponibilă, pentru o evaluare cât mai corectă a capacităților de producere a energiei electrice.

EnergieFoto: AGERPRES

"Modificarea licenței este necesară având în vedere că blocurile G1 și G2 din CET Brăila, care aparține Sucursalei Electrocentralei Chișcani, și care au o putere electrică instalată de 227 MW, respectiv de 210 MW și o putere termică instalată de 58 MW fiecare, au fost declarate în stare de indisponibilitate de lungă durată", se arată într-un comunicat al ANRE. CE Oltenia deține o putere disponibilă de 3.240 MW.

Șeful ANRE, Dumitru Chiriță, a declarat în urmă cu două zile că au fost declanșate controale la producătorii de energie electrică pentru a vedea diferenţele dintre puterea instalată şi cea disponibilă, urmând ca unor companii să le fie reduse licenţele.

Puterea instalată din România ar fi de circa 24.000 MW, însă aproximativ 8.000 MW nu ar fi disponibile, însă sunt trecute în licențe.