​A fost accidentul din Limburg un act terorist? La început a părut un accident de circulație. Acum se înmulțesc speculațiile privind un posibil act terorist. A provocat șoferul camionului, originar din Siria, cu intenție accidentul, tamponând mai multe autoturisme? Nu există încă o luare de poziție oficială clară cu privire la incidentul de la Limburg, din landul Hessa, unde un camion a dat peste mai multe automobile staționate la un semafor. Șoferul camionului, reținut luni seara de poliție, este un sirian aflat din 2015 în Germania și care în 2016 a primit un statut de protecție limitat pe teritoriul german. Astfel relatează DPA, citând surse din serviciile de securitate. Bărbatul conducea luni un TIR furat, cu care a intrat în opt autoturisme în centrul orașului Limburg. Potrivit poliției, nouă persoane au fost rănite ușor, printre care și șoferul camionului, scrie DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Părinţii golanilor care au ucis un om în bătaie pe şosea au ameninţat cu moartea familia principalului martor. Doi fraţi din comuna argeşeană Merişani au fost arestaţi la sfârşitul lunii iunie după ce au omorât un om în bătaie în trafic. Ulterior, părinţii şi fratele acestora au fost trimişi în judecată în acelaşi dosar, după ce au ameninţat şi înjurat părinţii băiatului care este martor ocular în dosarul crimei. Cătălin Plăiaşu era patronul unei firme din Piteşti şi mergea spre casă, la Curtea de Argeş, când două maşini aflate în trafic, au început să se şicaneze după o depăşire a unei coloane de autoturisme. În comuna Merişani, unul dintre autoturisme, un BMW X5, a oprit brusc în faţa lui, iar şoferul şi pasagerul din BMW au coborât să-l ia la bătaie pe şoferul maşinii care se afla în spatele maşinii lui Cătălin Plăiaşu. Omul de afaceri a coborât şi el din maşină, cu gândul să-i calmeze pe cei doi, numai că agresorii au început să-l lovească, conform Adevărul.

Victor Ponta, la Digi24: Dacă trece moțiunea, Viorica Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Dacă trece moțiunea, cu siguranță Viorica Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale, ceea ce îl va avantaja pe Mircea Diaconu, candidatul susținut de Pro România și ALDE, a declarat marți seară, la Digi24, Victor Ponta, sugerând că în acest scenariu, social-democrații se vor îndrepta și ei tot către susținerea lui Mircea Diaconu, care concurează ca independent. Liderul Pro România nu o vede însă pe Viorica Dăncilă retrăgându-se din proprie inițiativă din cursa prezidențială, în cazul unui eșec în Parlament. Ea va fi debarcată de propriul partid, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Liviu Dragnea, spune fostul lider PSD.

Dăncilă le promite bani parlamentarilor PSD și amenință voalat cu dosare penale. Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Daniel Suciu, de la Dezvoltare, încearcă să-i momească pe parlamentarii PSD cu bani proveniți din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cu condiția să nu treacă moțiunea de cenzură. Mai mult, Dăncilă le-a explicat parlamentarilor că miza acestei moțiuni o reprezintă dosarele, secția specială și numirea procurorilor. Ministrul Suciu nu s-a lăsat mai prejos și le-a promis parlamentarilor că vor fi consultați direct în legătură cu modul de împărțire a banilor publici. Newsweek România a intrat în posesia unei înregistrări audio în care premierul Dăncilă poate fi auzită cum îi șantajează voalat pe parlamentarii PSD.

Metoda prin care 4.500 de hoți au scăpat anul acesta de condamnări. Procurorii cer schimbarea legii. Peste 4500 de hoți, prinși de polițiști doar în prima jumătate a acestui an, sunt liberi deoarece infractorii pot să se împace cu victimele. Dacă în unele cazuri se întâmplă de bunăvoie, în multe situații se ajunge acolo prin intimidări, potrivit anchetatorilor. Tocmai de aceea, procurorii de la parchetul general cer schimbarea legii, iar polițiștii ii susțin. Un om mascat, înarmat, întră într-o casă în toiul nopții. Un altul escaladeaza schele și forțează geamurile. Aceste situații descriu de fapt infracțiunea de furt calificat. Deși de aici și până la violență mai e doar un pas, hoțul este privit de legislația din România cu indulgență, potrivit Știrile Pro Tv.

Prima reacţie a lui Mihai Şora după criticile stârnite de campania eMAG: Vom vorbi despre frig, foame şi frică sub cizma nazistă şi sub cizma bolşevică. Mihai Şora (102 ani) a reacţionat în faţa criticilor stârnite de apariţia sa într-o campanie prin care eMAG marchează 30 de ani de la Revoluţie. Filosoful a povestit primul moment în care a simţit că i-a fost îngrădită libertatea şi a promis că va vorbi pe îndelete şi despre „Ana Pauker şi Teohari Georgescu, despre frig, foame şi frică sub cizma nazistă şi sub cizma bolşevică“. Mihai Şora a publicat pe Facebook un text în care a inclus o scurtă autobiografie, în care a vorbit despre primul moment în care a simţit că i-a fost îngrădită libertatea, dar şi o promisiune că va discuta pe larg despre acuzaţiile ce i-au fost aduse în ultimele zile, dar şi despre campania eMAG, „despre ce înseamnă o ficţiune şi ce înseamnă adevărul istoric“, conform Adevărul.

Modelul Zelenski ajuns în Bulgaria. Cel mai popular show-man al Bulgariei, Slavi Trifonov, a făcut un partid sub denumirea „Nu există o astfel de țară” (numele unui cântec al său extrem de critic la adresa clasei politice). Congresul de constituire a avut loc cu ușile închise. Trifonov a interzis accesul ziariștilor în sala. Nu a avut loc nici tradiționala conferință de presă. Împreună cu președintele Rumen Radev și cu fostul avocat al poporului Maia Manolova, care candidează la postul de primar al capitalei în alegerile de la 27 octombrie, Trifonov intră în troica celor mai populare personalități din Bulgaria. Popularitatea sa se datorează atât succesului, timp de 19 ani, a show-ului satiric pe cel mai popular canal privat de televiziune BTV, cât și atitudinii civice din ultimii ani, se arată în articolul Europa Liberă.

Flash mob pentru lansarea campaniei „112, localizează-mă!”. Participanții au cerut măsuri imediate ale CSAT și STS. Comunitatea Declic a organizat marți, în Piața Revoluției, un flashmob prin care a fost lansată campania „112, localizează-mă!”. Membrii comunității Declic vor să tragă un semnal de alarmă privind ineficiența sistemului de urgență 112, purtând pancarte cu numele celor care au murit pentru că au fost localizați cu întârziere prin sistemul numărului unic de urgență. Comunitatea reclamă faptul că sistemul 112 s-a dovedit ”ineficient și inexact” în cazul unor situații de urgență majore, precum cazul de la Caracal sau cel al accidentului aviatic din Apuseni, care au avut în comun aceeași problemă: intervențiile de salvare au fost îngreunate din cauza localizării inexacte a apelului la 112, relatează Libertatea.