Decizia lui Donald Trump de a retrage soldații americani din nordul Siriei a provocat stupoare la Washington, mai mulți apropiați ai președintelui american cerându-i, în mesaje indignate, să revină asupra acestei "erori", scrie AFP.

Lindsey GrahamFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Apreciind că alegerea poate duce la un "dezastru", Lindsey Graham, unul dintre senatorii republicani cei mai apropiați de Donald Trump, i-a solicitat președintelui să "revină" asupra deciziei.

"Dacă acest plan", care deschide calea unei ofensive turcești împotriva kurzilor, "este aplicat, voi introduce o rezoluție în Senat care va cere revenirea asupra acestei decizii. Mă aștept să fie susținută larg de cele două partide", a argumentat alesul republican într-un tweet.

Decizia lui Donald Trump "garantează revenirea" jihadiștilor din gruparea Stat Islamic și "abandonarea kurzilor va fi o pată pe onoarea Americii", a avertizat influentul senator conservator.

Un alt mare susținător al președintelui american în Congres, Liz Cheney, numărul trei al republicanilor în Camera Reprezentanților, s-a declarat indignată de o decizie "care ignoră lecțiile din 11 Septembrie".

"Retragerea forțelor americane din nordul Siriei este o eroare catastrofală care pune în pericol avansurile împotriva Statului Islamic și amenință securitatea americană", a acuzat ea, pe Twitter.

Senatorul republican Marco Rubio a avertizat și el asupra unei "grave erori care va avea repercusiuni dincolo de Siria".

"Acest lucru confirmă viziunea pe care o are Iranul asupra acestui guvern și îl încurajează spre o escaladare a atacurilor ostile care, la rândul lor, ar putea declanșa un război regional mult mai vast și mai periculos", a scris acesta, pe aceeași rețea socială.

Fosta ambasadoare a lui Donald Trump la ONU, Nikki Haley, s-a declarat îngrijorată de consecințele pentru kurzi. "Trebuie întotdeauna să ne apărăm aliații dacă ne așteptăm ca ei să ne apere", a scris ea pe Twitter. "A-i lăsa să moară este o gravă eroare".

"Trădare josnică"

Și la democrați abundă criticile.

Fosta secretară de Stat Hillary Clinton l-a acuzat pe Donald Trump că s-a "aliat cu liderii regimurilor autoritare turc și rus în detrimentul aliaților noștri loiali și intereselor americane".

"Decizia sa este o trădare josnică atât a kurzilor cât și a jurământului său de președinte", a afirmat ea.

Bernie Sanders a subliniat că pledează de mult pentru sfârșitul "intervenției militare" americane în Orientul Apropiat. "Dar anunțul brusc al lui Donald Trump (...) este extrem de iresponsabil", a adăugat el.

În cursul dimineții, Donald Trump a anunțat că vrea să lase protagoniștilor conflictului sirian sarcina de a "rezolva situația". Luni, trupele americane amplasate în nordul Siriei au început retragerea din sectoarele apropiate de granița turcă.