Consorțiul polono-belgian NDI-Besix a semnat vineri un contract de 230 de milioane de euro cu autoritățile poloneze pentru a construi un canal care să permită accesul în portul polonez Elblag din zona baltică fără a mai trece prin apele teritoriale rusești, scrie AFP.

Portul ElblagFoto: Google Maps

Canalul, cu o lungime de un kilometru, o lățime de 20 de metri și o adâncime de 5 metri, va traversa cordonul litoral care mărginește delta Vistulei. Ar trebui să fie gata în 2022.

"Este un moment istoric pentru Polonia (...), de o importanță politică enormă deoarece ne face independenți de vecinul nostru estic", Rusia, a declarat ministrul polonez pentru economia maritimă Marek Grobarczyk citat de agenția PAP.

În prezent, pentru a ajunge în apele internaționale, navele care pleacă din Elblag trebuie să solicite autorizație de trecere de la autoritățile rusești. Rusia deține un astfel de canal de trecere, în apropiere de Kaliningrad.

Proiectul a stârnit controverse între partizanii noii căi de acces la Baltica și ecologiștii care evocă riscuri pentru faună și floră, care ar putea fi afectate de evoluția salinității apei din deltă.