Boris Johnson a publicat noile propuneri privind Brexitul pe care le-a înaintat Comisiei Europene spre analiză și care includ reglementarea problemei graniței cu Irlanda de Nord și a uniunii vamale. Premierul Marii Britanii a transmis însă UE că nu mai este prea mult timp pentru negocieri privind un acord.

Boris JohnsonFoto: Flickr/ Foreign and Commonwealth Office

Într-o scrisoare către președintele în exercițiu al CE, Jean Claude Juncker, premierul Boris Johnson spune că ”acest guvern vrea să ajungă la un acord, așa cum toată lumea cred că dorește. Dacă nu putem să ajungem (la o înțelegere -n.red), asta va reprezenta un eșec pentru care vom fi cu toții responsabili”. Premierul britanic a mai susținut că a avut în vedere un ”compromis rezonabil și echitabil”.

Cele cinci propuneri avansate de Boris Johnson vizează:

  • Irlanda de Nord va fi parte de teritoriu vamal al Marii Britanii, pe deplin, și nu a pieței vamale a Uniunuii Europene la sfârșitul perioadei de tranziție
  • Respectarea acordului Belfast
  • Un angajament ferm al colaborării de durată între Marea Britanie și Irlanda
  • Crearea unei zone speciale de reglementare pentru toți în Irlanda
  • Acoperirea tuturor produselor, inslusiv a celor din domeniul agriculturii și al industriei alimentare
  • Executivul și legislativul din Irlanda vor avea posibilitatea de a promova noi acorduri de reglementare.

Astfel, planul lui Boris Johnson se axează pe înlocuirea backstopului, respectiv a politicii negociate de fostul premier Theresa May cu Uniunea Europeană pentru a preveni problemele la granița cu Irlanda.

În viziunea lui Johnson, backstopul era anti-democratic, pe motiv că nu dădea posibilitatea Marii Britanii să iasă din UE în mod unilateral, dar și pentru că oamenii din Irlanda de Nord nu ar fi avut niciun cuvânt de spus asupra regulilor care urmau să fie aplicate în regiune.

Crearea unei zone de reglementare pentru toți în Irlanda se traduce practic prin faptul că Irlanda de Nord va trebui să urmeze regulile UE privind bunurile.

Vor exista controale suplimentare pentru mărfurile venite în Irlanda de Nord dinspre Marea Britanie, dar niciun fel de control vamal pentru bunurile venite dinspre Irlanda spre Irlanda de Nord.

Potrivit propunerilor guvernului de la Londra, majoritatea controalelor vamale vor putea fi făcute electronic, însă asta nu exclude și unele controale fizice.

Parlamentul local din Irlanda de Nord va trebui să își dea acceptul asupra propunerilor prin vot și, mai mult, vor putea da un vot din patru în patru ani asupra menținerii acestor măsuri, potrivit BBC News.

Juncker: Propunerile Marii Britanii privind Brexit reprezintă un progres, dar mai sunt probleme

Președintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că propunerile făcute miercuri de către autoritățile britanice în privința Brexit reprezintă un progres, dar încă sunt „unele puncte problematice care vor trebui discutate în următoarele zile”, potrivit Mediafax care citează Reuters.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Juncker i-a spus premierului Marii Britanii, Boris Johnson, că Executivul comunitar va examina legalitatea propunerilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.