Aproape jumătate dintre austrieci (45%) cred că musulmanii nu ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și ei, potrivit unui studiu al Universității din Salzburg, publicat joi, cu câteva zile înainte de alegerile legislative, și care arată o puternică neîncredere față de islam, scrie AFP.

moscheeFoto: YouTube

Dintre respondenți, 45 % au bifat afirmația: "musulmanii nu ar trebui să aibă aceleași drepturi ca toată lumea din Austria".

70% dintre respondenți spun că Islamul nu-și are locul în Occident.

O majoritate a austriecilor se pronunță pentru restrângerea practicilor religioase ale musulmanilor și afirmă că uneori se simt străini în propria țară din cauza prezenței lor.

59% se tem ca unii musulmani să nu fie teroriști.

Iar 48% cer interzicerea construcției de moschei.

În Austria, unde 8% din populație afirmă că este de confesiune musulmană, islamul este recunoscut oficial ca religie din 1912.

Potrivit studiului, alegătorii de extremă dreapta, persoanele fără studii superioare sau cu vârste peste 75 sunt cele mai ostile în această privință.

Invers, votanții Verzilor, persoanele sub 30 de ani sau cu studii superioare au o opinie pozitivă în proporție mai mare legată de această religie.

Studiul a fost realizat în 2018 pe un eșantion de 1.200 de persoane.

Conservatorii conduși de fostul cancelar Sebastian Kurz sunt favoriți la alegerile parlamentare de duminică.