Militanta eurofilă Gina Miller va intra în istorie drept femeia care a reuşit de două ori să îi înfrângă în justiţie pe adepţii Brexitului, comentează AFP, preluată de Agerpres. Marţi, în urma unei acţiuni având-o ca reclamant principal pe Gina Miller, Curtea Supremă britanică a stabilit că suspendarea Parlamentului decisă de premierul conservator Boris Johnson este "ilegală".

HotNews.roFoto: Hotnews

În 2016, tot Gina Miller a câştigat o altă bătălie decisivă, obligând prin tribunal Guvernul conservator precedent condus de Theresa May să consulte Parlamentul în legătură cu procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Prima sa victorie în justiţie a făcut din Miller o eroină naţională pentru eurofilii britanici, dar şi o "paria" pentru eurofobii care au acuzat-o că vrea anularea rezultatului consultării populare din iunie 2016, încheiat cu victoria taberei pro-Brexit cu 52% din voturi.

Antreprenoarea în vârstă de 54 de ani, originară din Guyana britanică, a primit luni la rând ameninţări cu moartea şi injurii rasiste. Cei trei copii ai săi au primit de asemenea ameninţări, iar ea a fost nevoită să-şi angajeze agenţi de securitate, după ce un membru al unei familii de nobili a mers chiar până la a oferi o recompensă pentru lichidarea ei.

Miller nu s-a lăsat descurajată, iar în timpul campaniei electorale dinaintea legislativelor din iunie 2017, convocate de Theresa May, a militat pentru cauza europeană, pentru ca ulterior să depună plângere împotriva suspendării Parlamentului decisă de Boris Johnson. A fost susţinută în demersul ei de fostul premier conservator John Major, la rândul lui eurofil convins.

Perseverenţa Ginei Miller se explică printr-o viaţă plină de răsturnări de situaţie: născută într-o familie angajată politic - tatăl ei, Doodnaught Singh, a fost procuror general al Guyanei britanice -, a fost trimisă la 11 ani, cum se proceda în toate familiile "bune", la un pension în Anglia. Însă doi ani mai târziu a fost nevoită să lucreze part-time ca menajeră, pentru că familia sa se confrunta cu dificultăţi financiare.

A divorţat de două ori şi a avut joburi din cele mai diverse: chelneriţă, manechin, figurantă pe genericul unui film din seria James Bond, pentru ca apoi să-şi înfiinţeze propriul fond de investiţii.

După criza financiară din 2008, s-a implicat personal în campanii pentru a cere creşterea transparenţei în sectorul financiar, ceea ce i-a atras faima de "văduvă neagră".

Miller, care consideră că lucrurile ar fi fost "mult mai simple" dacă ar fi fost bărbat şi de rasă albă, a declarat recent pentru France Presse că implicarea sa în acţiunile anti-Brexit i-a "schimbat complet viaţa". "Uneori sunt foarte deprimată de faptul că trăiesc într-o ţară în care oamenii cred că e OK să se spună că, întrucât sunt femeie de culoare, nu sunt destul de inteligentă sau sunt deplasată ori să mă compare cu un animal", a mărturisit ea.

Gina Miller s-a angajat însă că va "continua să lupte", în pofida greutăţilor: "Sunt militantă de 20 de ani, sunt obişnuită să încasez lovituri".

CITEȘTE ȘI: