​Cel puțin în București, imaginația edililor – de la municipiu și de la sectoare – nu cunoaște limite atunci când este vorba de cheltuit degeaba banii contribuabililor. Vedeți în articol o trecere pentru pietoni care duce într-un... gard, alta inutilă, plăcuțe noi cu nume de stradă puse lângă cele vechi (deci tot inutile), dar și exemple de situații în care banii ar fi putut fi puși la treabă cu folos.

Trecere pentru pietoni spre... gardFoto: Hotnews

E adevărat că gardul e mai degrabă viu, dar așa-zisul trotuar de sub el este mort de-a binelea: nu are lățimea mai mare de 20 cm. Cei care locuiesc de zeci de ani în zona străzilor Cedrilor – Sabinelor din sectorul 5 se jură că n-au văzut vreodată pe cineva folosindu-l. Chiar și pasagerii din mașini de pe scaunele din dreapta șoferilor coboară înainte ca automobilele să fie parcate: altfel n-ar avea loc să deschidă ușa.

Rămânem pe strada Cedrilor, unde edilii s-au îngrijit (pesemne și pe alte străzi) să pună noi plăcuțe cu numele arterei. Ar fi fost lăudabil, dacă asemenea marcaje ar fi lipsit sau dacă ar fi fost deteriorate. Realitatea o vedeți mai jos (a propos, mai e una nouă după colțul blocului – dacă o vezi pe aceea, le vezi perfect și pe cele din poză, iar partea „artistică” nu aparține primăriei):

Revenim la atenția tot mai mare acordată trecerilor pentru pietoni: sunt necesare în nenumărate locuri, doar că unele noi se fac alandala și în amplasamente unde nu numai că nu e nevoie de ele, dar mai și omoară locuri de parcare de care oamenii au cea mai mare nevoie. Vedeți mai jos două fotografii în succesiune, din care reiese clar că au dispărut cel puțin 4-6 locuri de parcare într-o zonă (str. Sabinelor, lângă Calea 13 Septembrie) cu mare densitate auto.

Acum, pe o distanță de 60 m sunt 3 (!) „zebre”, iar cea de la intersecția Sabinelor – 13 Septembrie are o particularitate des întâlnită în București: pe ploaie, se termină la ambele capete în bălți imense, mai late decât zebra și deci de ocolit doar cu mare greutate. Dar pesemne că noua companie municipală pentru marcaje rutiere (legală? ilegală? cine mai știe?) își caută cu disperare obiectul muncii – doar că nu unde trebuie.

Încheiem scurtul raid din zona Sabinelor – Sirenelor – Cedrilor din sectorul 5 cu imagini care grăiesc dureros despre nevoia de bună administrare, de cheltuire cu adevărat folos a banilor publici, proveniți de la locuitorii orașului. Gunoaiele se întâlnesc la tot pasul, frunzele veștede de sezon așteaptă răbdătoare să vină ploile și să înfunde canalizarea (acolo unde nu e încă), iar cu gropile din „asfalt” s-a obișnuit toată lumea.