Moțiunea de cenzură inițiată de PNL ar putea fi depusă la începutul săptămânii viitoare, pe 30 septembrie, potrivit unor surse politice. Președintele PNL, Ludovic Orban, a evitat să dea un termen, precizând însă că documentul va fi depus la Parlament ”cât mai curând posibil” și că obiectivul liberalilor este acela de a strânge peste 233 de semnături care să asigure astfel debarcarea Cabinetului Dăncilă.

Ludovic Orban la CraiovaFoto: captura facebook

UPDATE Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că 20 de parlamentari ai partidului au semnat textul inițiat de opoziție.

Astfel, cu voturile PRO România și ALDE șansele moțiunii de cenzură cresc. Pentru retragerea sprijinului politic Guvernului este nevoie de 233 de voturi. În prezent Opoziția se apropie numărul necesar de voturi. Mai exact, PNL are 94, USR - 40, UDMR-30, PRO ROMANIA- 28, ALDE- 20, PMP - 15, Minorități între 4 și 7 voturi. La un calcul simplu motiunea ar obține între 231 -234 de voturi. De precizat însă că numărul de semnături nu este obligatoriu și numărul de voturi. Opoziția speră înr-o victorie de imagine prin obținerea celor 233 de semnături însă realitatea din teren poate fi alta.

La ALDE din cele 20 de semnături, liberalaii mizează pe 15 voturi sigure, la Minorități sigure sunt patru voturi . Probleme ar fi și cu voturile din PMP și UDMR pentru că, potrivit surselor HotNews.ro se așteaptă și la absențe din partea parlamentarilor celor două formțiuni.

Orban a mai spus luni, la finalul Biroului Politic Central al partidului, că, deocamdată liberalii așteaptă o decizie a ALDE și mizează pe voturile Pro România. Și liderii UDMR au anunțat că votează moțiunea de cenzură.

”Zilele Guvernului Dăncilă sunt numărate. Moţiunea de cenzură intră în linie dreaptă. În cursul acestei săptămâni vom finaliza toate discuţiile cu toate formaţiunile politice şi grupurile parlamentare care sunt implicate în efortul de a pune punct acestei guvernări catastrofale pentru România. (...) Ne-am propus ca obiectiv să strângem toate semnăturile în cursul acestei săptămâni şi să stabilim în cursul acestei săptămâni data la care depunem moţiunea de cenzură. Obiectivul nostru este să depășim cifra de 233 de semnături și, implicit, de voturi. Așteptăm finalizarea procedurilor în ALDE care trebuie să ia decizia. (...) Noi mizăm pe decizia tuturor parlamentarilor, inclusiv a celor de la ALDE. Vom vedea numărul exact de semnături pe care putem conta”, a declarat Orban.

Întrebat dacă este posibil ca săptămâna viitoare să aibă loc dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură, el a afirmat că da. "Nu pot să iau singur decizia. Aici este nevoie de o consultare, fiindcă fiind vorba de şase formaţiuni politice este nevoie de stabilirea unei date care să se asigure prezenţa maximă a parlamentarilor fiecărei formaţiuni politice, dar cât de curând. (...)Calculele noastre ne fac să fim optimiști”, a mai comentat Orban.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Biroul Politic Executiv al ALDE se reunește, luni, pentru a lua o decizie cu privire la strategia la moțiunea de cenzură. Liderul formațiunii a precizat că, în opinia sa, ALDE ar trebui să semneze moțiunea.

Și vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a declarat, joi, că, în urma discuțiilor cu colegii săi din Camera Deputaților, toți deputații „loiali” ALDE semnează moțiunea de cenzură care ar urma să fie depusă de PNL împotriva Guvernului. Vosganian a mai anunțat că a semnat moțiunea.

Deputații și senatorii PSD vor fi prezenți în sală, însă nu își vor exprima opțiunea de vot.