​Două din cinci locuri de muncă vor fi afectate ”într-un fel sau altul” de automatizare în următoarele două decenii în Irlanda, a spus premierul Leo Varadkar, în deschiderea unui summit digital organizat de guvernul de la Dublin. Irlanda are cea mai importantă autoritate de protecție a datelor din Europa și pentru marile companii americane de tehnologie, Irlanda este principala bază europeană.

Premierul irlandez la summit=ul digital de la DublinFoto: Hotnews

Digitalizarea va avea un efect perturbator asupra economiei, în special asupra pieței muncii, a spus premierul Varadkar. Varadkar are 40 de ani, fiind cel mai tânăr premier din istoria țării. Este în funcție din 2017 și are o poveste specială: tatăl său este din India și a venit în Marea Britanie acum 50 de ani.

La summit-ul organizat de guvernul irlandez s-au discutat teme precum recunoașterea facială, inteligența artificfală, cyber-security, dezinformare sau protecția datelor. La summit au vorbit oficiali de la companii precum Microsoft, Google și Facebook, dar și de la puternica autoritate Data Protection Commission.

”Sunt trimise zilnic tot atâtea e-mailuri câte scrisori sunt trimise într-un an. Zilnic se trimit 30 de miliarde de e-mail-uri”, a spus Varadkar.

Premierul irlandez s-a referit la Dublin ca fiind ”the tech capital of Europe” și spune că poziția trebuie menținută (în contextul în care unele companii și-au mai redus prezența la Londra, îngrijorate de efectele Brexit-ului).

Premierul spune că unele locuri de muncă vor dispărea cu totul, dar altele noi vor apărea, iar societatea trebuie să fie pregătită pentru asta.

Un raport al OECD arată că 14% dintre meseriile din prezent se pretează la a fi într-un grad mare preluate de roboți, în timp ce la 32% poate interveni un grad de automatizare, dar ceva mai scăzut.

Cele mai afectate vor fi job-urile din industria manufacturieră și din agricultură. O cercetare a University College Cork din Irlanda arăta că meseriile care au cel mai scăzut risc de a fi preluate de ”roboți” sunt cele de profesor și cele din domenii precum arte, media, cercetare, medicină și asistență socială.