''Acesta va trebui să fie guvernul luptei împotriva inegalităților”, a declarat proaspătul ministru italian al sănătății, Roberto Speranza, recent desemnat. ''Și-atunci va trebui să ne suflecăm bine mânecile, deoarece în ultimii ani, problemele de sănătate ale italienilor au crescut vizibil''. Acest lucru a fost dezvăluit şi de cel mai recent raport OMS, Organizația Mondială a Sănătății, privind condițiile de viață din Europa, scrie Rador, citând La Stampa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă la începutul mileniului speranța de viață din Italia era cu 3 sau 4 ani mai mare în rândul claselor mai avantajate, comparativ cu cele defavorizate, astăzi diferența dintre bărbați este de 7 ani, ajungându-se la aproape 85 în rândul celor cu un nivel de educație mai elevat şi la 78 în cazul celor care şi-au abandonat studiile mai devreme. Pentru femei, situaţia este ceva mai bună. Toate acestea, în ciuda faptului că speranța medie de viață din ultimul deceniu a crescut cu cel puţin un an.

Apartenenţa la clasele sociale defavorizate dăunează mult și sănătăţii mintale. Raportul OMS arată că bărbații și femeile cu venituri mai mici au de două ori mai multe șanse să se confrunte cu depresia și alte tulburări mentale decât cei care pot conta pe resurse economice consistente.

Raportul analizează apoi în detaliu cauzele inegalităților medicale produse de factorii sociali, pe primul loc situându-se insecuritatea veniturilor și protecția socială.

Sociologul și economistul britanic William Davies, într-un editorial recent, a menționat un număr mare de studii care ar demonstra o legătură între condițiile precare de sănătate și succesele electorale ale suveraniştilor și populiștilor din vechiul şi noul Continent.

"Experiența deteriorării fizice - scrie Davies - generează teamă și provoacă dorința unui alt tip de management politic, care îi pune deoparte pe experți și pe tehnocrați".