Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea / Reacția fostului președinte - Hotnews Mobile
1 € 4,7788 1 USD 4,3105marţi 21 ian 2020

Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea / Reacția fostului președinte

de G.S. Vineri, 20 septembrie 2019, 15:02
- a A+
Imagine
Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea din perioada comunistă, a decis vineri Curtea de Apel București (CAB), potrivit Mediafax. Decizia nu este definitivă.UPDATE 15.14 "Verdictul Curții îl iau ca atare. Voi contesta în instanța superioară verdictul", a declarat Băsescu.

"Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian", se arată în minuta judecătorilor Curții de Apel București. Fostul președinte poate face recurs la decizia magistraților în 15 zile de la comunicare, recursul putând fi depus tot la Curtea de Apel București.

Dosarul judecat de CAB a fost deschis după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul fostului preşedinte.

La ultimul termen din dosar, Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securități, așa cum a susținut în repetate rânduri. "Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, ne va împăca un al treilea, judecătorul.

Băsescu a declarat, pe 5 septembrie, în fața instanței de la Curtea de Apel București, că nu a știut niciodată că i s-ar fi alocat un nume conspirativ și a subliniat că rapoartele sale sunt semnate "căpitan Traian Băsescu".

"Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea", a declarat Băsescu. "Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluție am aflat de legatura contrainformațiilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, asa scrie și pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate și sunt semnate "Căpitan Traian Băsescu. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov", a spus Băsescu în fața instanței.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

În acţiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, studiată de Mediafax, se afirmă că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.28940 de afisari


sunt putin mai mare ca tine,
bancher [utilizator], Vineri, 20 septembrie 2019, 16:41
+30/36
am prins vremurile acelea, si am spus clar: nu aveai cum sa pleci in afara cu serviciul pe acele timpuri daca nu semnai un act de colaborare cu Securitatea.
Nu semnai, stateai in tara. Ecuatia era simpla.
Ei bine, mi-am luat la minusuri pe acest post cate nu am luat in viata mea....culmea e ca le dadeau oameni care la revolutie nici nu erau nascuti.
huh
Mazeta [utilizator], Vineri, 20 septembrie 2019, 15:08
+21/45
Dacă Băsescu a colaborat cu Securitatea și totodată a condamnat Comunismul, înseamnă că Securitatea a condamnat Comunismul?
inca 129 de comentarii comenteaza
Cookie Settings