Dezinsecția făcută în Cuba împotriva țânțarilor și nu ”atacurile sonice” ar fi provocat îmbolnăvirea celor 40 de diplomați americani și canadieni și familiilor acestora în Havana, potrivit unui nou studiu cerut de către guvernul canadian, relatează Reuters.

Epidemie de ZikaFoto: OMS

Incidentul a avut loc între 2016 și 2018, iar administrația lui Donald Trump a acuzat că diplomații au fost atacați cu un fel de armă secretă.

Statele Unite și-a redus în 2017 personalul ambasadei din Cuba la minim, iar ulterior Canada a făcut același lucru, argumentând incidentele și pericolul la care sunt puși angajații.

Mai multe studii științifice trebuie încă să identifice cauza problemelor de sănătate ale diplomaților. Mulți dintre ei au avut amețeali, vedere încețășată, pierderede memorie și probleme de concentrare.

Studiul canadian a spus că a detectat mai multe niveluri de leziuni cerebrale într-o zonă care cauzează simptome relatate de către diplomați și care este susceptibilă la neurotoxine. Ulterior, aceștia au concluzionat că colinesteraza, o enzimă cheie cerută pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos, era blocată acolo.

Anumite pesticide pot provoca inhibarea colinesterazei, scrie raportul, iar în perioada 2016-2018 diplomații s-au îmbolnăvit în Cuba crescuseră numărul dezinsecțiilor din cauza epidemiei Zika din Caraibe.