Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, va publica o nouă carte, prezentată drept testamentul său politic, în care părintele glasnost și perestroika va prezenta viziunea sa asupra secolului XXI, potrivit editurii sale, citată de AFP.

Mihail GorbaciovFoto: HotNews.ro

Intitulată "Viitorul lumii globale", cartea fostului lider sovietic, în vârstă de 88 de ani, urmează să fie lansată în 23 septembrie în Germania și în 2 octombrie în Franța.

"Politia mondială este pe o pantă extrem de periculoasă (...) Activitățile militare actuale au trăsăturile unui veritabil război", avertizează Mihail Gorbaciov, potrivit extraselor din carte prezentate de editură.

Fostul laureat al Premiului Nobel pentru pace afirmă că "garantarea păcii este condiția esențială pentru controlarea problemelor globale precum criza mediului, terorismul internațional, migrațiile și toate celelalte provocări asupra cărora se focalizează obligatoriu atenția statelor și a organismelor internaționale".

Cartea va fi publicată cu puțin înainte de a treizecea aniversare, în 9 noiembrie, a căderii Zidului Berlinului, când Mihail Gorbaciov conducea încă URSS.