Uniunea Europeană, care a făcut precizări privind planul de construire a unor noi aşezări evreieşti ilegale în Valea Iordanului după disputa privind anexarea, spune: "Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape situaţia şi faţă de o posibilă anexare va acţiona în consecinţă.", potrivit Rador.

Cisiordania si Fasia GazaFoto: Wikimedia Commons

Într-un comunicat scris remis de la biroul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru Relaţii Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, reacţionează faţă de aprobarea guvernului israelian de a construi ilegal aşezări evreieşti în Valea Iordanului.

"Subliniem din nou că toate aşezările aflate pe teritoriile palestiniene aflate sub ocupaţie, inclusiv Ierusalimul de Est, sunt construite împotriva prevederilor dreptului internaţional" se spune în comunicat şi este lansat un apel pentru ca Israelul să pună capăt unor astfel de acţiuni.

În comunicat se atrage atenţia că decizia privind noile aşezări vine după disputele legate de "anexare": "O posibilă decizie de anexare ar însemna încălcarea într-un mod flagrant a dreptului internaţional, va face şi mai dificilă soluţionarea problemei prin crearea a două state şi va ameninţa stabilitatea din regiune."

"Uniunea Europeană va acţiona în consecinţă"

De asemenea, în comunicat se arată că Uniunea Europeană nu va recunoaşte nicio modificare a frontierelor dinainte de 1967: "Uniunea Europeană urmăreşte îndeaproape situaţia şi va continua să o urmărească şi în faţa unei posibile anexări va acţiona în consecinţă. Aşteptăm ca ambele părţi, inclusiv guvernul israelian, să adopte o atitudine responsabilă şi în conformitate cu dreptul internaţional."