Un american a ucis trei adolescenți care au intrat pe proprietatea sa, dar nu a fost pus sub acuzare și ar putea să beneficieze, potrivit poliției, de un principiu extensiv de legitimă apărare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei trei tineri, doi de culoare și un hispanic cu vârste de 15 și 16 ani, au fost împușcați mortal luni, înaintea zorilor, de un locuitor din Conyers, o mică localitate din periferia Atlanta, în sud-estul Statelor Unite.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, cei trei "avea fețele acoperite când s-au apropiat de reședință cu intenția de a jefui trei persoane care se aflau în fața casei", a explicat într-un comunicat un purtător de cuvânt al poliției din comitatul Rockdale, Lee Thomas.

Unul dintre tineri a tras asupra acestora și unul dintre ei a replicat, a adăugat el. Niciuna dintre victimele prezumtivei tentative de furt nu a fost rănită dar cei trei adolescenți au murit, unul pe loc și alți doi la spital.

Persoana care a tras nu a fost pusă sub acuzare, iar ancheta continuă.

Potrivit șerifului Eric Levett, dosarul s-ar putea încadra în textul unei legi care autorizează recurgerea la forța letală în fața unei amenințări vitale, chiar dacă sunt posibile și alte opțiuni precum a te ascunde sau a fugi.

Acest dispozitiv controversat, denumit "Stand your ground", este în vigoare în Georgia și alte 20 de state.

În Statele Unite, dreptul la autoapărare este un argument invocat frecvent de lobby-ul armelor de foc.

Aplicarea sa stârnește în mod regulat controverse, așa cum a fost după moartea lui Trayvon Martin, un adolescent de culoare neînarmat care a fost ucis în 2012 în Florida. Persoana care l-a ucis a fost achitată după ce a pledat legitima apărare. Decizia a provocat controverse și a participat la nașterea mișcării Black Lives Matter.