Candidatul la postul de premier al Israelului din partea formaţiunii Kahol Lavan (Albastru şi Alb), Benny Gantz, fost militar de carieră, a fost denunţat marţi în Olanda pentru crime de război, într-un caz din 2014, referitor la bombardarea unei case din Gaza, atac în care şi-au pierdut viaţa şase membri ai unei familii palestiniene, informează EFE.

Benny GantzFoto: Israel Defense Forces / Wikipedia

Cazul a fost adus în faţa Tribunalului Districtual din Haga de către Ismail Ziada, capul familiei, care are paşaport olandez şi care a solicitat plata unei indemnizaţii de 600.000 de euro.

Potrivit denunţătorului, Gantz, cel mai important contracandidat al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, şi fostul comandant israelian Amir Eshel sunt principalii responsabili de moartea rudelor sale: mama, trei fraţi, o cumnată şi un nepot de 12 ani. Atacul a avut loc la 20 iulie 2014, când actualul candidat era şeful Statului Major al ţării sale, iar armata israeliană a desfăşurat Operaţiunea Protective Edge ('Marjă de apărare'), în care şi-au pierdut viaţa peste 2.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, potrivit Agerpres.

Coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de Benjamin Gantz, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat din Israel, fiind urmată de partidul Likud (dreapta), al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, arată sondaje efectuate la ieşirea de la urne, potrivit Mediafax.

Conform unui sondaj efectuat la comanda Channel 12, coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de fostul şef al Statului Major Benjamin Gantz, a obţinut 34 de locuri din totalul de 120 din Knesset, iar partidul Likud (dreapta), al premierului Benjamin Netanyahu, 33 de locuri. Potrivit estimărilor realizate de Channel 13, blocul politic de centru-stânga va avea 58 de locuri în Knesset, iar cel de drepta 54. Majoritatea este de 61 de locuri.

Fostul ministru israelian Avigdor Lieberman, liderul unui partid considerat cheie pentru formarea viitorului guvern, a lansat un apel marţi seară la formarea unui guvern de "uniune naţională" integrând formaţiunile Likud, condusă de Benjamin Netanyahu, şi Kahol Lavan (Albastru şi Alb) a fostului şef de stat major al armatei israeliene, Benny Gantz, relatează AFP.

"Pentru noi, nu există decât o singură opţiune, iar aceasta este formarea unui guvern de uniune naţională şi liberal cu Israel Beitenu (partidul său), partidul Kahol Lavan şi Likud", a declarat Avigdor Lieberman, după difuzarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne care plasează aproape la egalitate formaţiunile lui Netanyahu şi Gantz, potrivit Agerpres.