Matteo Renzi, fost preşedinte al consiliului italian şi figură a Partidului Democrat (PD, centru stânga), are ambiţia de a o rupe cu familia sa politică pentru a crea un nou partid centrist, o iniţiativă care poate produce tulburare la mai puţin de o săptămână de la crearea noii coaliţii guvernamentale, potrivit La Tribune, citat de Rador.

Matteo RenziFoto: Agerpres/EPA

Guvernul Giuseppe Conte II, care formalizează coaliţia ce uneşte Mişcarea 5 Stele (M5S) şi PD, n-a obţinut decât marţi încrederea Senatului. Această alianţă inedită între două foste partide duşmane formată de urgenţă pentru a bara calea şefului Ligii, Matteo Salvini, ar putea fi slăbită de proiectele lui Renzi.

Acesta, care a condus guvernul între 2014 şi 2016, a făcut din toate puterile presiuni pentru ca partidul lui să se alieze cu M5S. Dar relaţiile sale cu conducerea PD sunt complicate.

"E la fel ca acele cupluri care au făcut tot ce puteau sa rămână împreună, dar care pană la urmă nu reuşesc", a declarat unul din apropiaţii săi, deputatul PD Ettore Rosato, cotidianului "La Repubblica".

"PD este casa tuturor"

Fostul primar al Florenţei care nu avea decât 39 de ani când a intrat la palatul Chigi, în 2014, s-a abţinut să comenteze zvonurile care îl dădeau pe punctul de a părăsi Partidul Democrat. Dar el a spus că revine luna viitoare, cu ocazia unei adunări a partizanilor săi.

"Voi vorbi despre politica naţională şi voi fi mai limpede ca niciodată", a promis el duminică.

În rândurile PD, mai multe personalităţi i-au cerut să nu facă pasul. "Nu face asta. PD este casa tuturor, este casa ta, casa noastră", l-a implorat Dario Franceschini, noul ministru al culturii şi figură importantă a partidului, pe Twitter.

Ziarele italiene estimează că Renzi ar putea lua cu el 31 de deputaţi şi senatori.

Acest eventual "grup Renzi", chiar dacă rămâne în coaliţie, ar complica situaţia pentru Giuseppe Conte, care ar trebui să ia în calcul opiniile încă unui interlocutor pentru a-şi păstra majoritatea.

Anturajul lui Renzi propune o altă lectură: un partid independent în jurul fostului şef de guvern, care îşi înmulţeşte controversele cu aripa stângă a PD, ar fi în măsură să atragă indecişii din Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, şi să consolideze baza parlamentară a coaliţiei.