Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a criticat, luni, atitudinea partidelor din Opoziție referitoare la pactul propus săptămâna trecută, afirmând că reprezentanții acestor formațiuni au încercat să condiționeze semnarea acestui document de demisia Guvernului și de alegeri anticipate.

Foto:

„Am fost prima care a semnat acest pact și l-am transmis tuturor partidelor. Salut decizia grupului parlamentar al minorităților naționale din Cameră de a semna pactul pentru bunăstarea tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie. Le mulțumesc pentru răspunsul prompt, pentru deschidere și pentru responsabilitate. Mulțumesc totodată sindicatelor și organizațiilor care au ales să susțină aceste principii și asumări pentru România. Am văzut însă și o serie de reacții și răspunsuri care mă îngrijorează. Tocmai principalul partid de dreapta, cel care are precedente de tăiere a pensiilor și salariilor, a încercat să ocolească cel mai tare semnarea acestui pact. Cei care au mai tăiat în trecut de la oameni ne-au ignorat apelul. Românii văd însă acest lucru și nimeni nu a uitat ce s-a întâmplat în guvernarea 2010-2012”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni seară, într-o declarație susținută la sediul PSD, citează Mediafax.

Liderul social-democrat a mai afirmat că Opoziția a încercat să condiționeze semnarea documentului de plecarea PSD de la guvernare și de alegeri anticipate.

„Tot din partea Opoziției, am văzut și încercarea de a negocia bunăstarea oamenilor, de a condiționa semnarea pactului de demisia Guvernului și de alegerile anticipate. Deci Dreapta pune condiții de ordin politic partidului de guvernământ ca să-și asume că nu vor tăia de la români. Ce spune acest lucru despre oamenii noi și despre cât de hotărâți sunt să vină la guvernare, ca să înceapă politica austerității? Condiționarea bunăstării tuturor pentru avantaje electorale pentru aceste partide este cinică și este periculoasă pentru societate și pentru democrație. Bunăstarea românilor nu se negociază. Alții au venit și au spus că acest pact este un gest politic și acest lucru ni-l spune textual tocmai cel care și-a sacrificat partidul și a abandonat guvernarea ca să facă jocurile politice ale altora. Tocmai cel care a desconsiderat votul oamenilor din 2016 și voința propriului partid vine și vorbește despre gesturi politice”, a spus Dăncilă.

Dăncilă: „Iohannis ne-a spus că a citit Pactul și a trecut mai departe, așa cum a făcut timp de 5 ani”

"Șeful statului, domnul Klaus Iohannis, ne-a spus că a citit Pactul pentru români și a trecut mai departe, așa cum a trecut timp de 5 ani mai departe peste tot ce a însemnat progresul și bunăstarea propriului popor. Președintele trece întotdeauna mai departe când are șansa să facă bine, însă alege să se oprească și să își exercite funcția doar atunci când are ocazia să blocheze și să facă rău propriei țări, inclusiv prin nerespectarea Constituției", a mai declarat Viorica Dăncilă, la sediul PSD.

Liderul PSD a făcut din nou un apel către toate partidele să semneze Pactul pentru români.

"Stimați oameni de stat, nu am crezut că va fi atât de greu să vă puneți semnătura pe un text de bun simț, pe o asumare concisă și clară că veți continua măsurile menite să aducă bunăstarea oamenilor. Nu am crezut că un gest firesc pentru orice partid care vrea să ajungă la guvernare vă va pune atât de tare în dificultate, vorbim despre viitorul românilor și al României. Ați venit o dată și ați depus moțiune și ați eșuat pentru că nu ați avut niciun program de guvernare și nicio echipă pentru Palatul Victoria. Nu ați reușit să convingeți nici măcar membrii Parlamentului că meritați să guvernați România da - păi cetățenii acestei țări. Acum vorbiți de o nouă moțiune în condițiile în care nu puteți nici măcar să vă puneți semnătura pe o garanție în fața românilor că nu le veți tăia din nou veniturile. Fac un apel către dumneavoastră pentru că devine imperativ să vă vedem asumându-vă aceste obiective. Este îngrijorătoare atitudinea din ultimele zile și nu mă voi opri din a vă cere să vă asumați responsabilitatea pentru destinul oamenilor. Vă chem din nou să semnați pactul pentru bunăstarea românilor, să vă asumați că înțelegeți scopul unei bune guvernării și a politicii făcute pentru oameni", a conchis Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a propus, vinerea trecută, un pact între partidele politice din România, în care acestea își iau angajamentul că vor lupta pentru bunăstarea cetățenilor și că nu vor tăia pensiile și salariile. Varujan Pambuccian a declarat luni, pentru Mediafax, că grupul parlamentar al minorităților naționale a semnat pactul pe care l-a propus Viorica Dăncilă partidelor, precizând că documentul include măsuri de bun simț cu care mai mulți aleși ai grupului au fost de acord.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Venus, că pactul propus de premierul Viorica Dăncilă este o idee bună, dacă vine după o validare. Altfel, „sunt acțiuni electorale. Le citim și trecem mai departe”, a spus președintele.