Noi lămuriri de la Teodorovici pentru proiectul privind închisoarea datornicilor. Ar fi 3 condiții de îndeplinit, dar și-a amintit doar două - Hotnews Mobile
1 € 4,7800 1 USD 4,4131marţi 18 feb 2020

Noi lămuriri de la Teodorovici pentru proiectul privind închisoarea datornicilor. Ar fi 3 condiții de îndeplinit, dar și-a amintit doar două

de F.B. Luni, 16 septembrie 2019, 19:19
- a A+
Imagine
​Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care este și senator PSD, a revenit cu lămuriri în cazul proiectului pe care l-a depus la Senat pe zona evaziunii fiscale. Prevederea care a atras atenția tuturor se referă la un articol care spune: "Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 6 ani reținerea și neplata, încasarea și neplata, ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege". Vezi proiectul și anexa ministrului, în care intră și CAS și CASS .Aflat la Parlament, jurnalișii au cerut lămuriri cu privire la acest proiect, mai ales că termenul de 30 de zile este prea scurt.

"De ce acest termen? Dacă am pune 60, 90 sau mai multe zile ce înseamnă asta? Înseamnă că practic cu acele sume pe care statul trebuie să le primească la bugetele de asigurări de sănătate, de exemplu, s-ar putea folosi într-un alt scop de către acea companie. Hai să vedem care este situația în care o firmă poate intra în această situație. Trebuie să fie trei condiții cumulativ îndeplinite: 1. Să se dovedească foarte clar că sumele existau la momentul în care era obligația de plată către stat; 2. că s-a făcut cu rea-voință sau nu s-a făcut transferul către buget cu rea-voință și încă o astfel de prevedere. Deci, cumulativ 3 condiții", a spus Teodorovici.
  • Am auzit și o astfel de situație: că o firmă are de încasat de la terți, inclusiv zona publică, fie TVA de rambursat, fie o factură de la vreo primărie sau vreun minister, aceste situații nu sunt situații care să ducă la aplicarea acestei legi. Nu este culpa acelei companii că nu a transferat la bugetul de stat acele sume.
Probabil are în vedere ca proiectul să fie modificat în dezbaterea parlamentară pentru a se face precizările aduse acum de el.

“Este o propunere legislativă lucrată încă din 2018 când am promis că pe această zonă de evaziune fiscală trebuie luate anumite măsuri astfel încât practica europeană să se regăsească și în România. Practic, mediul de afaceri să aibă un instrument sau să nu mai aibă teama de a merge în locuri întunecate pentru anumite prevederi din cadrul legislativ. În 2015 Curtea Constituțională a declarat ca fiind neconstituțională prevederea articolului 6 pentru că nu era clar modul în care a fost scris atunci. S-au adus acele clarificări pe care Curtea le-a invocat. O să vedeți că obiectul prevederii legale este în anexa proiectului, se aplică tuturor companiilor din România", a mai spus acesta.

De asemenea, a precizat că nu mai are datorii la stat, iar proiectul se referă la persoanele juridice, fiind vorba de oprire la sursă.
Citește și:9444 de afisari


!
chiuaua [utilizator], Luni, 16 septembrie 2019, 19:49
+28/30
Reamintesc ca pe 31 iulie 2019 :
Datornicii la stat vor beneficia de ștergerea unor datorii de peste 36,7 miliarde de lei, potrivit actului normativ adoptat de Guvern.
Acum -16 August se doreste inchisoare pentru cei care nu isi platesc impozitele ?
Tov.Teodorovici este intreg la cap ?
RIP firme mici si mijlocii
VMuntean [utilizator], Marţi, 17 septembrie 2019, 1:45
+10/12
Firmele marunte nu sunt pe placul fiscului si incearca sa ii scoata din joc pe micii intreprinzatori prin teroare continua.
Ei sunt o problema pentru ca ofera alternative oamenilor si deranjeaza firmele mari, monopoliste.
Romani perfecta ar avea doar bugetari si corporatisti, fara picior de intreprinzator independent sau angajati ai acestuia.
inca 18 comentarii comenteaza
Cookie Settings