Deputatele moldovene Marina Tauber și Reghina Apostolova, membre ale Partidului Politic „Șor”, au fost reținute luni după-amiază, la Orhei, la scurt timp după ce Parlamentul de la Chișinău a decis ridicarea imunității parlamentare a celor două, relatează presa din Republica Moldova.

Marina TauberFoto: Facebook/ Marina Tauber Oficial

Potrivit Radio Chișinău, cele două deputate sunt cercetate în dosarul fraudei bancare de proporții din 2014.

Procurorul general interimar al R. Moldova, Dumitru Robu, prezent luni în plenul Parlamentului de la Chișinău, a declarat că există bănuieli rezonabile că, începând cu 17 august 2012, Marina Tauber și Reghina Apostolova, ale căror nume figurează și în rapoartele Kroll, au participat activ la pregătirea devalizării instituțiilor financiare, acordând ajutor la preluarea unei bănci în interesul grupului condus de omul de afaceri Ilan Șor.

Majoritatea parlamentară a votat în final ridicarea imunității parlamentare în cazul celor două. Deputații Partidului Șor nu au participat la dezbateri. Aceștia au acuzat că ridicarea imunității ar reprezenta un act de răfuială politică și o acțiune de subminare a opoziției.

Și Marina Tauber a susținut, în declarații făcute înaintea votului, că acuzațiile ce i se aduc ar fi inventate din rațiuni politice. Șeful ei de partid, Ilan Șor, a fugit din țară după schimbarea de guvern din iunie, amintește Radio Europa Liberă Moldova. Și lui Șor, condamnat la închisoare, în primă instanță, în acest dosar de fraudă bancară, Parlamentul i-a retras imunitatea, în luna august.

Marina Tauber a fost reținută luni după-amiază, la Orhei, la scurt timp după decizia Parlamentului. Cel puțin asta se vede în video-ul postat pe pagina de Facebook a Marinei Tauber. Susținătorii deputatei au încercat să blocheze reținerea acestei, notează Radio Chișinău.

La scurt timp a fost reținută și Rehina Apostolova, tot la Orhei, scrie presa de la Chișinău.