Preşedintele SUA, Donald Trump, a întrebat, în glumă, unde este "dictatorul" său "preferat" referindu-se la preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, cu ocazia summitului G7 desfăşurat în august în Franţa, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Donald Trump îl aştepta pe Abdel Fattah el-Sisi în faţa unei săli din Hotel du Palais în cursul summitului Grupului ţărilor puternic industrializate (G7), desfăşurat în august în staţiunea franceză Biarritz. Conform unor oficiali citaţi de publicaţia WSJ, în timp ce aştepta, liderul de la Casa Albă a întrebat: "Unde este dictatorul meu preferat?".

Comentariul făcut de preşedintele Statelor Unite a fost auzit de oficialii americani şi egipteni prezenţi la întrevedere, scrie Mediafax.

Preşedintele Trump nu pare să aibă probleme privind ideea apropierii de lideri autoritarişti, dar comentariul său a fost «întâmpinat cu o tăcere uimitoare», conform WSJ, care notează că nu este clar dacă al-Sisi se afla în apropiere pentru a auzi".

După câteva momente, cu ocazia întâlnirii, Donald Trump l-a lăudat pe el-Sisi, numindu-l "un om foarte dur" care "a făcut o treabă extraordinară". De când a ajuns la putere în urma complotului militar din 2013 prin care a fost înlăturat preşedintele Mohamed Morsi, regimul el-Sisi a trimis în detenţie circa 60.000 de disidenţi, conform organizaţiilor pentru drepturile omului.

Mohamed Morsi a murit în închisoare. Un raport parlamentar britanic avertizase asupra efectelor pe care le pot avea "condiţiile crude, inumane şi degradante" asupra stării de sănătate a lui Mohamed Morsi. La rândul său, Departamentul de Stat american a denunţat abuzurile asupra drepturilor omului comise de regimul de la Cairo.