Schimbarea climatică: "Secretul murdar" al industriei electrice care duce la încălzirea globală (BBC) - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,4674vineri 03 apr 2020

Schimbarea climatică: "Secretul murdar" al industriei electrice care duce la încălzirea globală (BBC)

de N.O. Vineri, 13 septembrie 2019, 20:26
- a A+
Imagine
Este cel mai puternic gaz de seră cunoscut umanității, iar emisiile au crescut rapid în anii recenți, cu toate acestea hexafluorura de sulf este un izolator electric excelent și este folosit în industria electrică, de la centralele electrice până la turbinele eoliene, pentru a preveni scurt-circuitele și accidentele, relatează BBC.Este ieftin, incolor, inodor, neinflamabil și gaz de seră și folosit la scară largă în industria electrică.

Gazul are un potențial mai mare de a produce încălzire globală decât orice altă substanță cunoscută.

Astfel, potrivit BBC, gazul persistă în atmosferă pentru o lungă perioadă de timp, încălzind Pământul pentru cel puțin 1.000 de ani și ar avea un efect de 23.500 de ori mai mare decât dioxidul de carbon.

"Cum proiectele de energie regenerabilă cresc din ce în ce mai mult, a trebuit să îl folosim pentru turbinele eoliene în mod specific", a spus Costa Pirgousis, un inginer de la compania ScottishPower Renewables, la noul parc eolian din Anglia de Est, care nu folosește SF6 la turbine.

"Nu există o alternativă reală", a spus profesorul Manu Haddad de la școala de inginerie de la Cardiff University.

Scottish Power Renewables a instalat una dintre cele mai mari parcuri eiliene unde turbinele nu folosesc SF6. Amplasate la aproximativ 43 de kilometri în largul coastei de est a Angliei de Est, în Marea Nordului, fiecare turbină ar fi conținut în mod normal aproximativ 5 kilograme de SF6, care, dacă s-ar fi scurs în atmosferă, ar fi adăugat echivalentul a aproximativ 117 de tone de dioxid de carbon, respectiv echivalentul emisiilor anuale de la 25 de mașini. Cele 102 eoliene din acest parc vor produce 714 megawați în 2020.

"În acest caz folosim o combinație de auer curat și o tehnologie de aspirare în interiorul turbinei. Ne permite să avem o rețea eficiență, dar prietenoasă cu mediul", a spus Costa Pirgousis.

"Odată ce sunt alternative viabile pe piață, nu există niciun motiv pentru a nu le folosi. În acest caz, avem o alternativă viabilă și de asta o folosim", a mai spus el. Dar chiar la companiile care încearcă să limiteze folosirea de SF6, sunt încă limitări. În inima fermei de eoliene East Anglia Array va fi o substație la care se vor conecta toate cele 102 turbine și care va folosi cantități semnificative de gaz.


56219 afisari


Problema e pusa stramb.
A.Corneliu [utilizator], Vineri, 13 septembrie 2019, 20:42
+18/26
Problema e pusa stramb.
Gazul SF6 este folosit in mod larg in izolarea echipamentelor electrice de inalta tensiune, nu numai legat de instalatiile eoliene..
Acest gaz, in cantitati mici, se afla inchis tot timpul in spatiul pe care il izoleaza si nu se elibereaza in atmosfera decat in mod cu totul accidental.
Asa ca discutia e lipsita de sens.
Intamplator cunosc problema indeaproape, facand parte din profesiunea mea.
Inca ceva
ipolitic [utilizator], Vineri, 13 septembrie 2019, 22:05
+12/14
Exista rapoarte bine documentate, conform carora contributia SF6 la incalzirea globala nu depaseste 0.2%.
Nu mai bine un efort global sa astupam niste vulcani? Un dop pentru Stromboli- nici nu suna rau ca tema de finantare:)
inca 11 comentarii comenteaza
Cookie Settings