Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, l-a avertizat pe Boris Johnson că va recurge la metode ”creative” de interpretare a regulamentului parlamentar pentru a bloca orice tentativă ilegală a premierului de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără acord la 31 octombrie. Mai mult, Bercow a mai avansat ideea unei constituții scrise a Marii Britanii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un avertisment adresat direct Cabinetului din 10 Downing Street, președintele Camerei Comunelor a precizat că este gata să accepte o ”creativitate procedurală„ suplimentară astfel încât Parlamentul să intervină și să blocheze acțiunile premierului, dacă acesta nu va respecta legea aprobată de legislativ, relatează BBC News și Guardian.

Legea aprobată înainte de suspendarea Parlamentului îl obligă pe Boris Johnson să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, în cazul în care nu reușește să obțină un alt acord de ieșire din blocul comunitar în cazul în care Parlamentul nu aprobă o ieșire fără acord sau un acord până la 19 octombrie.

“Dacă ajungem aproape de această situație (în care Boris Johnson ignoră legea-n.red), îmi imaginez că Parlamentul va dori să intervină și să blocheze această posibilitate...Nici limitările din regulamentul existent nici presiunea timpului nu îl va opri. (...) Dacă până acum am fost ambiguu, voi fi extrem de clar, singura formă de Brexit pe care o vom avea, când o vom avea, va fi un Brexit pe care Camera Comunelor l-a aprobat”, a transmis Bercow, care și-a anunțat recent retragerea din funcție la sfârșitul lunii octombrie.

În contextul amplelor dezbateri de la Londra și al crizei politice legate de ieșirea din blocul comunitar, John Bercow a avansat și ipoteza unei Constituții, Marea Britanie fiind cunoscută ca una dintre democrațiile de tradiție care funcționează pe baza unei legi fundamentale nescrise.

El a argumentat că o Constituție scrisă ar putea să prevină situații similare și să evite crize constituționale ca cea generată de Brexit, acuzând guvernul de abuz de putere și comparându-l pe Boris Johnson cu autorul unui jaf bancar.