Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța ce prevede vânzarea cartelelor pre-pay doar cu buletinul - Hotnews Mobile
1 € 4,7800 1 USD 4,4131marţi 18 feb 2020

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța ce prevede vânzarea cartelelor pre-pay doar cu buletinul

de G.S. Joi, 12 septembrie 2019, 13:47
- a A+
Imagine
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la Ordonanța de Urgență care modifică legislația privind sistemul pentru apeluri de urgență și comunicațiile electronice, a anunțat joi instituția condusă de Renate Weber.Weber anunțase, la sfârșitul lunii trecute, că va analiza textul ordonanţei de urgenţă conform căreia cartelele pre-pay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul, iar în cazul în care aceasta nu respectă decizia Curţii Constituţionale referitoare la stocarea şi folosirea datelor, actul normativ va fi atacat la CCR.

"Avocatul Poporului constată, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești. Avocatul Poporului apreciază că se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenței, a dovedirii existenței unei situații extraordinare, cu respectarea principiului proporționalității restrângerii exercițiului drepturilor afectate și a jurisprudenței Curții Constituționale, exigențe pe care actul normativ criticat nu le întrunește", argumentează instituția.

Ce spune Avocatul Poporului:

"Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată. Cât privește argumentul legat de necesitatea stringentă privind localizarea celor care apelează la 112, Avocatul Poporului menționează că aceasta era posibilă și prin reglementarea anterioară. În plus, din examinarea dispozițiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare și nici asigurarea garanțiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării.

În ceea ce privește completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, justificarea oferită nu conține elementele necesare pentru care situația care nu poate fi amânată ori necesitatea colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite prin ordonanţă de urgenţă, cu atât mai mult cât aceeași reglementare prin lege a fost supusă controlului a priori de constituționalitate, aceleași norme introduse fiind constatate ca neconstituționale. De altfel, urgenţa reglementării nu se justifică nici prin prevederile conţinute, întrucât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019 nu cuprinde nicio măsură de aplicare imediată de natură să rezolve o situaţie extraordinară. Dimpotrivă, aplicarea efectivă a soluției legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplătite se realizează începând cu data de 1 ianuarie 2020.

În context, Avocatul Poporului observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Avocatul Poporului reamintește faptul că, prin Decizia nr. 461/2014 a Curții Constituționale, a fost admisă obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011, în ansamblul ei. Comparând textele din actul normativ constatat neconstituțional și cele din art. II al ordonanței de urgență criticate, Avocatul Poporului observă că unele conțin aceleași soluții legale.

În fine, Avocatul Poporului apreciază că actul normativ criticat este în contradicție cu dreptul și jurisprudența europeană în materia comunicațiilor electronice și nu asigură un cadru adecvat și suficient de protecție a datelor cu caracter personal de la dispoziția administratorului SNUAU, conform legislației europene în materie, măsura colectării însăși fiind neadcvată în sensul depășirii scopului propus – acela de sancționare a apelanților abuzivi la Serviciul de urgență."


2778 de afisari


avocatul infractorilor
Gheorghe_Dan [utilizator], Joi, 12 septembrie 2019, 14:58
+8/14
de ce nu sesizeaza ccr si pt faptul ca suntem supravegheati de zeci de mii de camere de supraveghere impanzite pestetot? ca suntem obligati sa ne dam buletinul la curent, gaze, cartele sim pe abonament, ca stie google, facebook si whatsaup oriunde mergem si ce vorbim? Alea nu mai sunt date sensibile? E mai sensibil cnp-ul care il gasesti si pe internet daca cauti mai bine?
date personale
jescu [utilizator], Joi, 12 septembrie 2019, 15:42
+5/9
Pare ca nu contesta masura in sine de a fi nevoie de buletin la cumpararea cartelei. Ci contesta ca nu apar in ordonanta si alte prevederi mai clare si mai drastice legate de prelucrarea datelor cu caracter personal. Prevederi ce in unele state civilizate exista. La noi guvernul nu-si pune niciodata problema in ce situatii politia are access la datele private, daca trebuie un judecator sa dea mandat ca politia sau un procuror sa acceseze date legate de un numar de telefon pentru situatii care nu tin de urgente(salvat viata cuiva), daca se pot supraveghea telefoane in masa. Dar acelasi lucru ar trebui specificat si pentru conexiunea la internet a cuiva(in ce conditii se supravegheaza).
inca 25 de comentarii comenteaza
Cookie Settings