Joi, în ședința liderilor grupurilor parlamentare, se va desemna echipa de negociatori din partea Parlamentului European care va trebui să negocieze cu Consiliul UE și să ajungă la un acord privind desemnarea procurorului-șef european, potrivit eurodeputatului liberal Siegfried Mureșan.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

”Grupul PPE va cere accelerarea procedurii de alegere a procurorului-șef european și va susține foarte ferm candidatul român, doamna Laura Codruța Kövesi. Poziția celui mai mare grup din Parlamentul European, Grupul PPE, grupul din care și noi, Partidul Naţional Liberal, facem parte, va fi aceea ca această echipă de negociatori să se apuce cât mai repede de treabă, să se întâlnească cât mai rapid cu reprezentanții Consiliului și să ajungă la un acord”, scrie Mureșan pe Facebook.

”Mandatul acestei echipe de negocieri, așa cum a fost el stabilit înaintea alegerilor europarlamentare și cum a fost confirmat oficial de președintele Parlamentului European în luna iulie, va fi acela că doamna Kövesi este candidatul Parlamentului European și este singura persoana pe care Parlamentul European o acceptă pentru această poziție ca urmare a procedurii obiective de selecție ce s-a desfășurat până acum”, mai spune europarlamentarul.

Care este acum situația și ce urmează:

Înghețate înainte de alegerile europarlamentare, negocierile pentru desemnarea procurorului șef european se reiau acum, când Parlamentul European și Consiliul UE trebuie să se reașeze la masa discuțiilor. Parlamentul și-a reafirmat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi.

Jean-Francois Bohnert a fost propus, la sfârșitul lunii iulie, pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar din Franța. Anunțul a venit la două săptămâni după ce Emmanuel Macron l-a informat pe Klaus Iohannis că o va susține pe Kovesi.

Următorul pas important va fi în septembrie când va fi reuniunea COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană), care trebuie să se reunească în septembrie și să decidă. În anterioara sesiune dedicată acestui subiect, Kovesi a pierdut în fața lui Bohnert.

În condițiile în care poziția Franței este clară în acest moment, fosta șefă a DNA nu ar mai trebui să aibă nicio emoție teoretic. Însă surprize ar putea să apară din partea Italiei, au declarat în vară surse europene. Dacă Bohnert se retrage italienii ar putea invoca faptul că procedura, care prevede între 3 și 5 candidați, nu e îndeplinită. În acest moment, formal, cei trei candidați sunt Kovesi, Bohnert și Andres Ritter.

Dacă francezul se retrage, susțin surse europene, Italia care a avut și ea un candidat, care a picat la votul din comisia LIBE, ar putea cere să fie și acesta introdus în procedură. De altfel, Bohnert a declarat recent că nu se retrage formal din cursă invocând chiar „motive procedurale” Cel mai probabil scenariu este însă ca în Consiliu, Franța să anunțe că o susține pe Kovesi, acestei poziții urmând să se ralieze și alte state.

Potrivit reglementărilor europene, șeful Parchetului European este desemnat de comun acord de Parlamentul European și de Consiliu, pentru un mandat de 7 ani. Decizia Consiliului (statele membre) se ia prin majoritate simplă.

Laura Codruta Kovesi, Jean-François Bohnert și germanul Andrés Ritter au fost audiați la sfârșitul lunii februarie în comisiile CONT și LIBE ale Parlamentului European. Fosta șefă a DNA a obținut cele mai multe voturi în ambele comisii, astfel încât a fost desemnată candidata Parlamentului European pentru această funcție.

Kovesi s-a clasat însă pe locul doi în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles, în urma candidatului Franței.

Votul a fost secret, dar Guvernul României, prin premierul Dăncilă și ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, au indicat că nu o vor susține pe candidata României.