Dosarul Crimeii la CEDO: Rusia şi-a schimbat poziţia privind data la care a preluat controlul peninsulei ucrainene - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0757vineri 07 aug 2020

Dosarul Crimeii la CEDO: Rusia şi-a schimbat poziţia privind data la care a preluat controlul peninsulei ucrainene

de G.S. Joi, 12 septembrie 2019, 7:45
- a A+
Imagine
Federația Rusă și-a schimbat poziția oficială cu privire la data la care a început să deţină controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea - scrie ziarul ucrainean Evropeiska Pravda, citat de Rador.


Potrivit sursei, comisarul Rusiei la CEDO, Mihail Galperin, a declarat, miercuri, la audierile organizate la Strasbourg, că Moscova este de acord să își recunoască responsabilitatea pentru respectarea drepturilor omului în Crimeea începând cu data de 18 martie 2014.

"Până la data de 18 martie 2014, toată responsabilitatea respectării drepturilor omului aparţinea Ucrainei" - a remarcat reprezentantul rus. Acesta a explicat în faţa instanţei că, începând cu 18 martie 2014, în Crimeea şi-au intrat în atribuţii autorităţile ruse. Galperin nu a explicat, însă, cum a fost posibil ca, din acea zi, "autoritatea ucraineană să se transforme în autoritate rusă" - notează Evropeiska Pravda.

Publicaţia aminteşte că, în explicațiile anterioare de la CEDO, Rusia și-a recunoscut controlul în Crimeea începând cu data de 21 martie 2014. Ucraina, însă, a demonstrat la CEDO că Rusia a controlat în totalitate Crimeea din februarie 2014 și, de atunci, este deplin responsabilă pentru încălcarea drepturilor omului pe teritoriul peninsulei anexate.

Avocatul britanic Ben Emmerson, membru al echipei juridice ucrainene, a prezentant o serie de argumente la CEDO, potrivit cărora "este evident că Rusia a obținut controlul efectiv al peninsulei pe 27 februarie 2014, când a instalat blocaje rutiere militare în Crimeea".

"În acea zi (27 februarie 2014, n.red), forțele ruse au intrat deschis în Crimeea pe cale aeriană, maritimă şi terestră. Au blocat și imobilizat unitățile militare ucrainene. La ora 04:00 dimineața, forțele speciale ruse au luat cu asalt Consiliul Suprem al Crimeii, iar apoi deputații locali au fost transportaţi cu arma la spate în clădirea parlamentului" - a declarat reprezentantul Ucrainei la procesul intentat la CEDO.


963 de afisariNiciun comentariu
comenteaza
Cookie Settings