Câți români s-au înregistrat până miercuri - ultima zi - pentru a vota în străinătate la alegerile prezidențiale / Dăncilă promite să adopte joi o OUG pentru prelungirea termenului de înscriere - Hotnews Mobile
1 € 4,7788 1 USD 4,3105marţi 21 ian 2020

Câți români s-au înregistrat până miercuri - ultima zi - pentru a vota în străinătate la alegerile prezidențiale / Dăncilă promite să adopte joi o OUG pentru prelungirea termenului de înscriere

de V.M. Miercuri, 11 septembrie 2019, 22:07
- a A+
Imagine
Aproximativ 70.000 de cetățeni s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro până miercuri, oficial ultima zi în care alegătorii din diaspora se puteau înscrie pentru a vota la o secție din străinătate sau prin corespondență la alegerile prezidențiale din noiembrie. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat însă miercuri că termenul de înscrieri va fi prelungit până pe 15 septembrie, printr-o OUG ce va fi adoptată în ședința de guvern de joi.Conform calendarului oficial, cei care doreau să voteze în străinătate la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie se puteau înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular online, pe site-ul www.votstrainatate.ro , până pe 11 septembrie 2019, la miezul nopții.

Potrivit datelor de pe portalul www.votstrainatate.ro , până miercuri seară s-au primit peste 34.000 de cereri pentru votul la o secţie de votare şi peste 36.000 de solicitări pentru vot prin corespondenţă .
  • Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondenţă au venit de la românii din Marea Britanie (aproape 10.000), urmați de cei din Germania (în jur de 5.500), apoi de cei din Spania, Italia și Franța.
  • Tot în Marea Britanie s-au înscris cei mai mulți români și pentru votul la secția de votare (aproximativ 6.800). Alți peste 4.000 s-au înregistrat pentru votul la secție în Italia și peste 3.300 în Germania și Spania.
Tot miercuri, într-o postare pe Facebook, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că un proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede că termenul de înregistrare a cetăţenilor români ca alegători în străinătate se prelungește până pe data de 15 septembrie 2019, va fi supus de urgenţă adoptării Guvernului în şedinţa de joi.

Dăncilă motivează că Guvernul nu a putut da această ordonanță mai devreme "din cauza blocajului creat de preşedintele Iohannis" și precizează totodată că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a luat hotărârea de a menține aplicația deschisă înregistrărilor.

"Autoritatea Electorală Permanentă a depus la Secretariatul General al Guvernului un proiect de ordonanță de urgență care prevede că termenul de înregistrare a cetățenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019. Din cauza blocajului creat de președintele Iohannis, Guvernul României nu a putut da ordonanța de urgență pentru stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora, însă acest proiect de act normativ va fi supus de urgență adoptării Guvernului în ședința de mâine. În aceste condiții, conducerea AEP a luat hotărârea de a menține aplicația deschisă înregistrărilor" , a scris premierul Dăncilă, miercuri, pe Facebook .


Citește și:

"Termen limită de înregistrare (pe www.votstrainatate.ro - n.r.) este 11 septembrie şi avem la acest moment, aşteptăm toate avizele, toate semnăturile, astfel încât să promovăm o ordonanţă de urgenţă care să clarifice unele aspecte pentru organizarea procesului de votare în străinătate, dar şi extinderea termenului de la 11 până la 15 septembrie inclusiv, cu speranţa că după 1 septembrie va creşte numărul cererilor de înregistrare, pe baza informaţiilor pe care le avem că cetăţenii ar fi fost în luna august în concediu în România", declara, pe 2 septembrie, preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, citat de Agerpres.

Premierul Viorica Dăncilă afirma pe 5 septembrie că a cerut Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, pentru a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă.

De asemenea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus marţea aceasta că PNL solicită Guvernului prelungirea perioadei de înregistrare online a cetăţenilor români din străinătate care vor să voteze la alegerile prezidenţiale. Totodată, PNL solicită şi prelungirea termenului până la care cetăţenii români din diaspora pot să solicite înfiinţarea de secţii de votare noi.


1052 de afisari


dezinformare
Alana [utilizator], Joi, 12 septembrie 2019, 12:23
+2/2
Dvoastra chiar ati incercat sa va inregistrati pentru votul prin corespondenta si vi s-au cerut asemenea date? Mi se pare ciudat cand eu m-am inregistrat si a trebuit sa furnizez doua documente: copie pasaport (normal ca sa dovedesc ca sunt cetatean roman si am drept de vot) si copie act de resedinta din tara in care locuiesc (normal ca sa confirm adresa la care sa mi se trimita documentele pentru vot). La fel ca si cand mergi sa votezi la o sectie de votare trebuie sa te identifici cu un act de identitate.
Hmmm
Sah [utilizator], Joi, 12 septembrie 2019, 3:19
+1/5
Acestia sunt milioanele care schimbau mereu rezultatele votului din tara?
Hai ca a iesit din maneca din ce in ce mai mult mana SIE care numara voturile si ies cate doreste sie.
usr bate campii:
-​USR: Pentru o bună desfăşurare a scrutinului prezidenţial, sunt necesare peste 1.000 de secţii de votare în diaspora. :))))))
1000 de sectii pentru 34.000 de cereri pentru votul la o secţie de votare? :))))
inca 2 comentarii comenteaza
Cookie Settings