Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seară, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniștri propuși în locul celor demisionari ai ALDE, anunță Mediafax. Tăriceanu precizează că cei trei nominalizați de premier nu mai sunt membri ai ALDE.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Redăm integral scrisoarea transmisă de Călin Popescu Tăriceanu șefului statului:

„Stimate domnule președinte Klaus Iohannis,

Am văzut în spațiul public anunțul doamnei prim-ministru Dăncilă, potrivit căruia a propus, pentru portofoliile ministeriale rămase vacante în urma demisiei miniștrilor ALDE, trei persoane despre care domnia sa afirmă că fac parte din ALDE.

Pe această cale doresc să vă fac următoarele precizări:

În ședința Delegației Permanente a ALDE din data de 26 august s-a votat cu majoritate covârșitoare (83 voturi pentru și 2 abțineri) denunțarea protocolului cu PSD, precum și retreagerea din coaliția de guvernare.

Mai mult, în ședința Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie s-a hotărât, tot cu o majoritate covârșitoare, excluderea oricărui membru care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcție publică fără acordul organismelor statutare. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcțiile de miniștri sunt decăzuți din calitatea de membru ALDE cu efect imediat.

Având în vedere cele de mai sus, vă solicit ca, în analiza pe care o veți face privind aceste propuneri, să luați în considerare prevederile articolului 85, alineat 3, din Constituție”.

Articolul 85 din Constituție la care face referire liderul ALDE se numește „Numirea Guvernului” și prevede următoarele:

„(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante, respectiv Grațiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei și Ștefan-Alexandru Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri președintelui Klaus Iohannis.

Pe 27 august Anton Anton a demisionat de la conducerea Ministerului Energiei, Grațiela Gavrilescu de la Ministerul Mediului, iar Viorel Ilie din funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul. Demisiile au venit la o zi după ce ALDE a decis ieșirea de la guvernare.

Singurul ministru rămas atunci în Executiv a fost Ramona Mănescu la Externe. Ea a demisionat ulterior din ALDE.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Dăncilă anunță nominalizarea unor parlamentari ALDE pentru portofoliile vacante și îi trimite președintelui șase propuneri de miniștri

Tăriceanu: Dăncilă încearcă tot felul de formule de țară de lumea a treia ca să evite votul în Parlament / Cei care merg în Guvern o fac ca persoană individuală, nu ca membri ALDE

Meleșcanu trage sforile în ALDE să-l lase pe Tăriceanu fără partid. Primele mutări: negocieri cu Dăncilă pentru numirea de noi miniștri și strângerea de voturi în Parlament

De câte voturi are nevoie Dăncilă să treacă restructurarea prin Parlament? Două decizii relevante ale CCR, ce spune legea și precedentele Tăriceanu și Ponta