Un bloc de 6 etaje ar putea fi construit pe Calea Victoriei 192 A, lângă casa Florescu-Manu, monument istoric, potrivit unui proiect aflat în curs de avizare la Primăria Capitalei. Instituția a dat deja aviz de oprtunitate pentru proiect. În jur sunt nu mai puțin de 7 clădiri monument istoric, toate cu înălțimea de maxim parter și două etaje și mansardă, clădiri construite în principal înainte de anul 1900.

Calea Victoriei 192 AFoto: Google Maps

Potrivit proiectului aflat în curs de avizare, blocul cu 3 subsoluri, parter și 7 etaje, din care unul tehnic, ar urma să se construiască în spatele casei Florescu-Manu, monument istoric, la o distanță de cel puțin 8 metri. Față de stradă, retragerea propusă este de 43 metri. În spatele parcelei, se află un alt monument istoric deosebit de valoros, casa Niculescu-Dorobanțu, iar blocul ar fi la o distanță de 14 metri față de aceasta. Indicatorii urbanistici ceruți sunt: clădire cu înălțimea de trei subsoluri, parter, 4 etaje, etajele 5 și 6 retrase și un etaj 7 retras. Înălțimea maximă: 29,5 m. Indicatori urbanistici: POT 65%, CUT 3,4.

Unde ar urma să se construiască blocul de 7 etaje, pe Calea Victoriei

Casa Niculescu-Dorobanțu, strada Gheorghe Manu

Pe 12 iulie 2019, Primăria Capitalei a dat aviz de oportunitate pentru proiect pentru indicatorii urbanistici ceruți, urmând ca înălțimea exactă a noi clădiri să fie stabilită în urma studiului istoric, studiului de înălțime și însorire. Avizul este semnat de arhitectul șef al orașului Ștefan Dumitrașcu și aprobat de primarul Gabriela Firea.

Beneficiarul proiectului este District Development SRL, iar proiectant Western Outdoor.

Calea Victoriei este zonă protejată, iar înălțimea maximă permisă de reglementările de urbanism pentru această zonă este de 16 metri.

  • Alte proiecte aprobate sau în procedură de aprobare pe Calea Victoriei

Calea Victoriei 200 - bloc de 5 etaje lângă Casa cu Cariatide

Un bloc cu 5 etaje ar putea apărea la această adresă, lângă celebra Casă cu cariatide, monument istoric, și lângă biserica Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile cel Mare. Primăria Capitalei a dat deja avizul de oportunitate, planul urbanistic zonal fiind în faza de avizare. Vizavi se află și Muzeul Național George Enescu, o altă clădire superbă care figurează pe lista monumentelor istorice.

Avizul de oportunitate a fost dat pe 6 noiembrie 2018 și este semnat de viceprimarul Aurelian Bădulescu și arhitectul șef, Ștefan Dumitrașcu. Beneficiarul este World Building Real Estate, iar proiectant Vego Concept Engineering - urbanist Odette Voinea. Pe teren se află o construcție de peste 100 de ani vechime, iar în avizul de oportunitate se menționează că aceasta va fi extinsă, modernizată, consolidată și supraetajată. Avizul de oportunitate nu precizează un anume regim de înălțime și procent de ocupare a terenului, însă beneficiarii doresc să construiască un bloc cu 5 etaje, cu funcțiune mixtă (locuire, birouri, comerț).

Avizul de oportunitate este primul pas în aprobarea unui plan urbanistic zonal. După obținerea acestuia se trece în faza de avizare a proiectului, în final acesta urmând să fie supus aprobării Consiliului General.

Imobilul de pe Calea Victoriei 200 se află în zona Protejată Calea Victoriei, unde regimul maxim de înălțime este de 16 metri iar procentul de ocupare a terenului maxim 65%. Gradul de protecție este maxim.

Calea Victoriei 125-127 - clădire de 16 metri înălțime în Parcul Academiei Române

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în aprilie 2018, extinderea sediului istoric al Academiei Române de pe Calea Victoriei nr. 125-127 cu un corp nou de clădire care va avea subsol, parter și patru etaje, dar și o nouă aulă. Pentru soluția de arhitectură (felul în care vor arată cele două clădiri), se va organiza un concurs, potrivit planului urbanistic zonal aprobat. Clădirea Academiei este monument istoric, Calea Victoriei este zona protejată, iar cele două construcții vor fi ridicate practic în parcul instituției.

Cum arata parcul Academiei (imagine Google Maps) si unde ar urma sa apara noua aula si cladirea de patru etaje

Planul urbanistic a fost elaborat de Ora Design Concept, iar beneficiar este Academia Română. Potrivit documentației afișate pe site-ul Primăriei Capitalei, clădirea de 4 etaje va avea o înălțime de maximum 18 metri, o suprafață construită de 200 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de 1000 de metri pătrați. Aula va avea o înălțime de maximum 16 metri și o suprafață construită de 1.400 de metri pătrați. Potrivit planului de situație de pe site-ul Primăriei, pe bucata de teren unde ar urmă să se construiască aula sunt peste 30 de copaci.

Cum ar putea arăta cele doua cladiri propuse; Foto: Academia Romana

Deși corpurile noi de clădire se vor construi practic pe un spațiu verde, Agenția pentru protecția Mediului București a considerat că proiectul nu necesită evaluare și aviz de mediu. Citește aici mai mult.

Calea Victoriei 176- bloc de 5 etaje lângă Casa Cesianu

Proiectul a parcurs procedura de avizare și urmează să fie supus din nou aprobării Consiliului General, după ce a fost respins la ședința din martie. Acesta propune construirea unui bloc cu 3 subsoluri, parter și 5 etaje pe Calea Victoriei, lângă Casă Cesianu - monument istoric. Clădirea va adăposti birouri și servicii. Investitor este Victoriei 174 Business Development, iar proiectant Adest Architecture.

Investitorii dețin și casa Cesianu, care va fi restaurată. Corpul de pe bulevardul Dacia va fi supraetajat până la 3 etaje. Autorizația de restaurare a fost emisă de Primăria Capitalei în iunie 2018.

Strada Episcopiei 1-3: Hotelul Athenee Palace va fi extins

La finalul lunii ianuarie 2019, Consiliul General al Municipiului București a aprobat extinderea hotelului Athenee Palace Hilton cu un corp nou de clădire cu două subsoluri, parter și 5 etaje (înălțime maximă 22 metri). Inițiatorul proiectului este Ana Hotels, care aparține omului de afaceri George Copos.

Parcare subterană la Sala Palatului

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în 2016 construirea unei parcări subterane sub spațiul verde de la Sala Palatului. Indicatorii tehnici ai proiectului au fost aprobați la începutul acestui an. Potrivit proiectanților, parcarea de la suprafață va fi desființată, iar mașinile vor fi duse în subteran. În fața Sălii Palatului vor fi amenajate gradene și fântâni arteziene.

Simulare cum va arăta spațiul verde după reamenajare

Cele două părculețe din stânga și din dreapta Sălii Palatului vor fi și ele reamenajate, iar vizitatorii vor putea sta în două spații - "acvarii de sticlă, transparente" - unde vor putea bea un ceai sau o cafea. Din 406 arbori și arbuști existenți pe amplasament, se propune distrugerea a 137. La final, însă, ar trebui să se ajungă la 428 de arbori și arbuști prin replantări.